c S
Marca višje premije dopolnilnega zavarovanja napovedal tudi Triglav 02.02.2019 07:49 Ljubljana, 01. februarja (STA) - Zavarovalnice, ki nudijo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, bodo z marcem povišale zavarovalno premijo za dopolnilno zavarovanje. Danes se je napovedanim podražitvam zavarovalnic Vzajemna in Adriatic Slovenica pridružila tudi Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, ki bo premijo povišala za dobra dva evra.

Povečan obseg in povišanje cen nekaterih zdravstvenih storitev v letu 2018 neposredno vpliva tudi na obveznosti iz naslova prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, taki trendi pa so napovedani tudi za letošnje leto. Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje so odhodki za zdravstvo lani v primerjavi s preteklim letom zrasli za 6,6 odstotka, so pri Triglavu navedli v sporočilu za javnost.

Prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije doplačila do polne vrednosti posameznih zdravstvenih ali zobozdravstvenih storitev v višini od pet do devetdeset odstotkov, zato dvig cen in povečan obseg porabe teh storitev pomembno vpliva tudi na stroške, krite iz dopolnilnega zavarovanja.

"Zavarovalnica zato prilagaja premijo prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja gibanju cen in obsegu zdravstvenih storitev s ciljem, da zagotavlja redno pokrivanje vseh škod za zavarovance in hkrati zagotavlja stabilnost svojega poslovanja ter posledično zdravstvenega sistema," so še zapisali v obrazložitvi dviga premije.

Usklajene premije bodo prvič obračunane konec februarja, saj se premije plačujejo v tekočem mesecu za naslednji mesec.

STA objavlja tabelo o zadnjem višanju premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje v evrih.

Triglav Adriatic Slovenica Vzajemna

----------------------------------------------------------------

stara premija 30,79 30,34 30,12

nova premija 32,99 31,98 31,97

----------------------------------------------------------------

povišanje 2,20 1,64 1,85

vir: zavarovalnice