c S
V veljavi dokončni zaščitni ukrepi EU na uvoz jeklenih izdelkov 03.02.2019 11:34 Bruselj, 02. februarja (STA) - V veljavo danes stopajo dokončni zaščitni ukrepi EU na uvoz izdelkov iz jekla, ki so jih v Bruslju predstavili v petek. Dokončni ukrepi nadomeščajo začasne, ki jih je EU uvedla julija kot odziv na odločitev ZDA o uvedbi carin. Za 26 kategorij izdelkov dokončni ukrepi določajo kvote, nad katerimi se bo uporabljala dajatev v višini 25 odstotkov.

Tarifne kvote so podobne kot pri začasnih zaščitnih ukrepih, ki so bili v veljavi doslej. Carine v višini 25 odstotkov bodo uvedli, ko bo uvoz presegel povprečni obseg uvoza zadnjih treh let. Dokončni zaščitni ukrepi v celoti ohranjajo običajen obseg uvoza v EU, tarifne kvote pa se bodo postopno povečevale.

Za glavne dobaviteljice bodo veljale tudi posamične kvote, določene na podlagi njihovega preteklega uvoza. Dokončni zaščitni ukrepi se lahko uporabljajo do treh let, v primeru spremenjenih okoliščin pa se lahko revidirajo.

Preiskava Bruslja, uvedena marca lani, je namreč pokazala, da uvoz jekla v EU občutno narašča, kar resno ogroža evropske jeklarje, ki so v slabšem konkurenčnem položaju. Prav tako je preiskava, kot so izpostavili v Bruslju, pokazala na nepoštene trgovinske prakse nekaterih večjih partneric.

ZDA so namreč marca uvedle 25-odstotne carine na uvoz jekla in 10-odstotne carine na uvoz aluminija, pri čemer so sprva iz ukrepa izvzele uvoz iz EU, Kanade in Mehike, z junijem pa tudi teh izjem ni bilo več, zato so se ta gospodarstva, tudi EU, odločila za povračilne ukrepe.