c S
Nenadzorovani brexit lahko spodkoplje trg zelenjave v Evropi 04.02.2019 11:20 Berlin, 04. februarja (STA) - Proizvajalci zelenjave v Evropi, zlasti v Nemčiji, se bojijo, da bi nenadzorovani izhod Velike Britanije iz EU porušil zakonitosti trga zelenjave v Evropi. Ob nenadzorovanem brexitu bi denimo Nizozemska ob dolgih čakalnih dobah vstopa na Otok morala preusmeriti dobavo zelenjave v druge evropske države, s čimer bi cene strmoglavile.

Če bi morala Nizozemska ali druge države EU preusmeriti prekomerne količine zelenjave, kot sta paradižnik in paprika, bi prišlo do prevelike ponudbe. S tem bi cene drastično padle, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Po izkušnjah lahko petodstotna prekomerna ponudba sveže zelenjave povzroči 50-odstotni padec cene, ki jo dobijo proizvajalci," je ponazoril eden vodilnih v združenju nemške vrtnarske industrije Jochen Winkhoff.

Tako se takšnega scenarija zelo bojijo v Nemčiji, saj ta država nizozemskim kmetom predstavlja največji izvozni trg. A to bi bila katastrofa tudi za nizozemski trg zelenjave, saj je Velika Britanija za Nemčijo in Belgijo njegova tretja največja izvozna destinacija.