c S
Gospodarsko razpoloženje v območju evra v prvem četrtletju navzdol 04.02.2019 11:17 München, 04. februarja (STA) - Gospodarsko razpoloženje v območju evra se je v prvem letošnjem četrtletju znova poslabšalo, ugotavlja münchenski inštitut Ifo. Kazalnik gospodarskega razpoloženja, ki ga izračunava, je prvič po letu 2014 zdrsnil pod vrednost nič, so sporočili iz inštituta.

Kazalnik je glede na zadnje lansko četrtletje zdrsnil s 6,6 točke na -11,1 točke. Strokovnjaki so bolj pesimistični tako glede trenutne situacije kot prihodnjih obetov, pričakujejo upočasnjevanje gospodarske rasti v območju z evrom.

Najbolj so svoje ocene navzdol popravili strokovnjaki iz Francije in Belgije. V Franciji so strmoglavila gospodarska pričakovanja, medtem ko se je ocena trenutne situacije zmanjšala manj dramatično. V Belgiji pa je Ifo zabeležil občutno znižanje obeh podkazalnikov.

V Italiji se je znova znižala ocena trenutnega gospodarskega stanja, ki je zdaj najnižja med vsemi državami z evrom. Medtem pričakovanja v Italiji ostajajo na bolj ali manj nespremenjeni ravni kot ob koncu lanskega leta.

Glede na ostale države je kazalec v Španiji upadel bolj skromno, negativen trend pa je dosegel tudi Nemčijo.

Strokovnjaki so vse bolj pesimistični glede prihodnjega izvoza, investicij in zasebne potrošnje, v letu 2019 pričakujejo 1,7-odstotno inflacijo. Pričakujejo, da se bodo v prihodnjih šestih mesecih zvišale kratkoročne in dolgoročne obrestne mere, medtem ko bodo cene delnic drsele navzdol, je še navedel Ifo.