c S
Nova KBM strankam poslala napačne izpiske 03.02.2019 08:49 Maribor, 02. februarja (STA) - Nova KBM je 193 strankam, ki prek njene borzne hiše trgujejo z vrednostnimi papirji, ta teden zaradi tehnične težave poslala podatke drugih strank o stanju vrednostnih papirjev na zadnji dan minulega leta. V banki zagotavljajo, da so sredstva komitentov varna, tehnično napako pa so odpravili, je poročal časnik Večer.

V Novi KBM so za Večer pojasnili, da so vseh 193 strank poklicali, jim pojasnili zaplet in se jim opravičili. Nova KBM ima sicer več kot 18.000 strank s trgovalnimi računi. O tem je danes poročal tudi Dnevnik.

Banka je zaradi napake že podala samoprijavo na urad informacijskega pooblaščenca. Informacijska pooblaščenka je za Večer pojasnila, da je pri zaznavi kršitve varnosti osebnih podatkov za upravljavca najpomembneje to, da takoj sprejme ukrepe za odpravo kršitev ter ublažitev morebitnih škodljivih učinkov.

Če Nova KBM ne bi pravočasno podala prijave, bi to pomenilo samostojno kršitev nove splošne uredbe EU o varstvu osebnih podatkov, za kar je predpisana upravna globa do 10 milijonov evrov oziroma do dveh odstotkov letnega prometa. Upravljavca lahko tako doleti kazen za samo kršitev varnosti osebnih podatkov in dodatno še kazen za to, ker ni izpolnil zahteve po obveščanju.

Oškodovane stranke imajo po besedah odvetnice in strokovnjakinje za področje varovanja osebnih podatkov Nataše Pirc Musar možnost odpovedati poslovno razmerje, druga možnost je tudi zahtevek za odškodnino.

Prejeta uradna sporočila o kršitvi varnosti osebnih podatkov bodo sedaj obravnavali državni nadzorniki v uradu informacijskega pooblaščenca, ki lahko v okviru inšpekcijskega postopka upravljavcu ali obdelovalcu skladno naložijo tudi popravljalne ukrepe za odpravo ugotovljenih nepravilnosti in pomanjkljivosti.