c S
Hrvaška vlada namenja 600 milijonov evrov za projekte v južni Dalmaciji 04.02.2019 07:19 Zagreb, 03. februarja (STA) - Hrvaška vlada je z lokalno in regionalno samoupravo v dubrovniško-neretvanski županiji podpisala 52 pogodb za infrastrukturne projekte. Njihova vrednost znaša skoraj 4,5 milijarde kun (608 milijonov evrov), je na petkovi seji vlade, ki je potekala v Dubrovniku, povedal hrvaški premier Andrej Plenković.

Hrvaška vlada je kot strateške investicijske projekte opredelila razvoj mestne vodovodno-komunalne infrastrukture v Dubrovniku ter izgradnjo hitre ceste od Dubrovnika do letališča Čilipi in naprej proti meji s Črno goro.

Po Plenkovićevih besedah je vlada s svojimi sklepi omogočila izvajanje 2,8 milijarde kun (378 milijonov evrov) vrednega projekta v vodnem gospodarstvu. Gre za izgradnjo in rekonstrukcijo vodovodnega in kanalizacijskega sistema. Projekt bodo delno financirali tudi z evropskimi sredstvi.

Za prenovo približno 30 kilometrov dolgega odseka jadranske magistrale pri Dubrovniku je hrvaška vlada zaenkrat namenila 22 milijonov kun (2,97 milijona evrov). Pričakujejo, da bo uvrstitev cestne povezave med Dubrovnikom in Črno goro med strateške vladne investicije pospešilo izvajanje tudi tega projekta, je povedal minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković.

Hrvaški premier je še omenil, da so približno 518 milijonov kun (70 milijonov evrov) iz državnega proračuna zagotovili za posodobitev obmorskih pristanišč v najbolj južni hrvaški županiji, 1,5 milijona kun (202.000 evrov) pa za ureditev dnevne bolnišnice v Metkoviću.

Plenković je posebej izpostavil projekt mostu na polotok Pelješac kot "ključni simbol prvih sedmih let hrvaškega članstva v Evropski uniji". Spomnil je, da je EU za izgradnjo mostu prispevala 357 milijonov nepovratnih sredstev. Pričakuje, da bodo gradnjo mostu in pristopnih cest čez polotok Pelješac v celoti zaključili do februarja 2022.

Po seji vlade je hrvaški premier v petek obiskal tudi letališče v Čilipih. V izjavi za medije je izrazil zadovoljstvo, da bodo do konca leta posodobili celotno letališče, ki bo lahko sprejelo do pet milijonov potnikov letno ali dvakrat več kot lani. Vrednost projekta je 225 milijonov evrov, od tega je EU prispevala 160 milijonov.

Pogodbe, ki jih je vlada podpisala v Dubrovniku, se med drugim nanašajo tudi na ureditev centra za upravljanje s komunalnimi odpadki, ki je ocenjen na 480 milijonov kun (65 milijonov evrov), pa tudi na izgradnjo večnamenskega kongresnega središča in študentskega doma v Dubrovniku. Mestom in občinam v županiji so podarili vrsto nepremičnin, sofinancirali bodo tudi številne kulturne in umetniške projekte in programe.