c S
Nekdanji lenarški Lentherm bi lahko kmalu dobil novega lastnika 04.02.2019 07:19 Lenart, 03. februarja (STA) - Proizvodni kompleks leta 2016 propadlega lenarškega podjetja Lentherm, ki ga je nazadnje vodil nekdanji poslanec Ivan Vogrin, bi lahko v kratkem dobil novega lastnika. Kot je za STA povedal stečajni upravitelj Dušan Taljat, je na pred časom objavljeni poziv prispela tudi ena zavezujoča ponudba, ki je bila višja od postavljene izhodiščne cene.

Taljat je novembra objavil že drugi poziv za zavezujoče zbiranje ponudb, podredno pa tudi poziv za nezavezujoče zbiranje ponudb za odkup strojne opreme po kosih. Potem ko je prvič premoženje skušal prodati za nekaj več kot štiri milijone evrov, je tokrat izhodišče postavil pri 1,986 milijona evrov.

Kot je povedal po četrtkovem odpiranju ponudb, je prejel štiri, vendar sta se dve nanašali le na posamezne stroje, dve pa na nakup celotnega kompleksa. Ker je bila ena ponudba nezavezujoča in tudi nižja od druge, je v igri ostal le še en interesent, čigar ponudba je bila nekaj višja od izhodiščne.

Stečajni upravitelj natančne številke še ni želel razkriti, tudi tega ne, ali bo do prodaje tudi dokončno prišlo, saj se morata o tem izreči še sodišče in ločitveni upnik, nato pa mora biti tudi podpisana pogodba. Tudi o potencialnem kupcu ni želel govoriti, je pa dejal, da gre za podjetje iz lokalnega okolja. V najboljšem primeru bi lahko prodajo po njegovem izpeljali v dveh do treh mesecih.

Medtem ko bi v primeru prodaje Taljat bolj ali manj že unovčil celotno premoženje podjetja, pa ga do sklenitve stečaja čaka še nekaj pravdnih postopkov na sodišču, v katerih nekateri upniki prerekajo priznane terjatve.

Morebitna uspešna prodaja kompleksa bo dobra novica predvsem za ločitvenega upnika in nekdanje zaposlene, ki imajo status prednostnih upnikov. Prvi bo zagotovo poplačan v celoti, medtem ko naj bi po prvih izračunih tudi prednostni upniki prejeli večji del dolga in obresti. Navadni upniki pa na poplačilo težko računajo.

Mariborsko sodišče je stečaj Lentherma sprožilo decembra 2016 na predlog okoli 50 zaposlenih, ki so skoraj tri mesece stavkali, potem ko je hkrati zavrglo predlog za začetek prisilne poravnave. Slednjega je pred tem podal direktor in manjšinski lastnik podjetja Vogrin, od katerega so delavci ves čas stavke zahtevali odstop.

Lentherm se je ukvarjal s proizvodnjo grelnikov vode, solarnih kolektorjev, toplotnih črpalk, hidroforjev in zalogovnikov toplote.