c S
Italijani vse bolj skeptični do gospodarskih ukrepov vlade 04.02.2019 07:30 Rim, 03. februarja (STA) - Italijani vse bolj skeptični do gospodarskih ukrepov vlade, kaže nova raziskava javnega mnenja, prva po petkovi novici, da je Italija zdrsnila v recesijo. Le tretjina vprašanih meni, da bodo gospodarski ukrepi desne vlade Lige in Gibanja pet zvezd uspelo zagnati gospodarstvo v državi. Kljub temu delo vlade podpira večina vprašanih.

Kot kaže anketa instituta Ipsos, ki jo je objavil časnik Corriere della Sera, le 33 odstotkov vprašanih meni, da bo vladi uspelo vrniti gospodarsko rast, medtem ko jih je 54 odstotkov nasprotnega mnenja. 61 odstotkov si jih želi predvsem znižanja davkov za podjetja in vzpodbujanja zaposlovanja, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Večina vprašanih tudi nasprotuje uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka, ki je sicer osrednji del gospodarskega programa vlade. Uvedbi tega minimalnega dohodka, ki ga vlada načrtuje za april, nasprotuje 54 odstotkov vprašanih. Gre sicer za predlog, ki ga podpira predvsem Gibanje pet zvezd.

Na drugi strani pa Italijani bolj podpirajo predlagano pokojninsko reformo, kot ji nasprotujejo. Da bi se v prihodnje lahko upokojevali z 62 leti in 38 leti delovne dobe, podpira 47 odstotkov vprašanih, 45 odstotkov pa temu nasprotuje. Tudi ta reforma naj bi zaživela aprila.

Kljub slabim novicam glede gospodarske rasti in skepsi glede učinkovitosti predlaganih gospodarskih ukrepov pa vlada pod vodstvom premierja Giuseppeja Conteja ostaja priljubljena med državljani. Delo vlade podpira 59 odstotkov vprašanih, kar je praktično enako, kot je bilo ob njenem nastopu junija lani, ko so v Ipsosu zabeležili 60-odstotno podporo med Italijani.