c S
Slovenija bo odgovorila Bruslju glede proračunskega načrta 04.02.2019 09:42 Ljubljana, 04. februarja (STA) - Slovenija bo danes po napovedih Evropski komisiji posredovala pojasnila glede posodobljenega osnutka proračunskega načrta za letos. Bruselj je Slovenijo k pojasnilom glede skladnosti načrtovanega fiskalnega napora z evropskimi proračunskimi pravili pozval v petek, ministrstvo za finance pa ima čas za odgovor do konca današnjega delovnega dne.

Slovenija je posodobljen osnutek proračunskega načrta Bruslju posredovala prejšnji petek, potem ko je predlog rebalansa poslala tudi v potrditev državnemu zboru. Komisija je odgovor s sredinim datumom v petek objavila na svoji spletni strani.

V Bruslju jemljejo na znanje, da posodobljeni proračunski osnutek predvideva javnofinančni presežek v vrednosti 0,55 odstotka BDP v tem letu, ter da se zahvaljujoč pozitivnemu gospodarskemu ciklu pričakuje nadaljnje zniževanje javnega dolga na 66 odstotkov BDP do konca leta.

A ob tem izpostavljajo, da posodobljeni načrt predvideva nominalno stopnjo rasti izdatkov pri 4,5 odstotka, kar presega priporočeno maksimalno povečanje, določeno pri 3,1 odstotka.

V pismu tudi izpostavljajo, da bi bile dobrodošle nadaljnje informacije o natančni sestavi strukturnega napora in razvoju izdatkov, predvidenih v posodobljenem proračunskem načrtu, tako da bi bilo mogoče razumeti, kako naj bi se Slovenija izognila tveganju znatnega odstopanja od priporočenih fiskalnih ciljev.

Članice območja evra morajo v skladu z evropskimi proračunskimi pravili, okrepljenimi v minuli finančni krizi, vsako leto do sredine oktobra v Bruselj poslati osnutke proračunskih načrtov za naslednje leto. Slovenija, ki je septembra lani dobila novo vlado, je to storila, a na podlagi predpostavke nespremenjenih politik. Oktobra jo je komisija pozvala, naj ji čim prej posreduje posodobljen načrt.