c S
Deutsche Bank z dobičkom prvič po štirih letih 01.02.2019 14:53 Frankfurt, 01. februarja (STA) - Največja nemška banka Deutsche Bank je po štirih letih znova v črnih številkah in beleži dobiček. Lani je banka ustvarila za 267 milijonov evrov čistega dobička. Še v letu 2017 je banka zabeležila 751 milijonov evrov izgube, v prejšnjih dveh letih skupaj pa kar 8,2 milijarde evrov izgube.

V upravi banke so prepričani, da rezultati kažejo, da se je za banko začelo novo obdobje "nadzirane rasti". Napovedujejo, da najboljše šele prihaja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Analitiki so na drugi strani manj optimistični; glede na ocene, ki jih je zbral portal Factset, so pričakovali vsaj 505 milijonov evrov dobička.

Manjši zaslužek je šel predvsem na račun izgube v prvem četrtletju v višini 425 milijonov evrov, kar je bila po oceni vodstva banke posledica "zahtevnih razmer na finančnih trgih", pa tudi "negativnih medijskih objav".

Po drugi strani pa je banko na koncu leta 2017 presenetila davčna reforma v ZDA, ki je Deutsche Bank stala kar 1,4 milijarde evrov.

Tudi sicer rezultati Deutsche Bank niso na taki ravni, kot jih imajo njeni največji konkurenti v Evropi ali ZDA. Banki je sicer uspelo zvišati dobiček pred davki za osem odstotkov na 1,3 milijarde evrov, a so dohodki padli za štiri odstotke na 25,3 milijarde evrov.

Odhodke banke so uspeli znižati za pet odstotkov na 23,5 milijarde evrov, večinoma na račun številnih varčevalnih ukrepov, tudi z odpuščanjem. Skupaj so lani iz banke odpustili kar 6000 zaposlenih. Še vedno sicer zaposlujejo 91.700 ljudi, še navaja AFP.

V upravi pa kljub nižjim rezultatom glede na pričakovanja zagotavljajo, da je poslovanje banke solidno. Imajo tudi "udobno" kapitalsko ustreznost s količnikom 13,6 odstotka, s čimer da so dobro pripravljeni na morebitne finančne šoke. "Dosegli smo vse naše cilje za leto 2018," je ocenil šef uprave Christian Sewing.