c S
Slovenska naravna zdravilišča lani malenkost povečala število prenočitev 01.02.2019 13:43 Celje, 01. februarja (STA) - Slovenska naravna zdravilišča so lani sprejela 841.612 gostov, ki so ustvarili 3,1 milijona prenočitev, kar je 0,2 odstotka več kot leto prej. Število prenočitev tujih gostov se je povečalo za pol odstotka, število prenočitev domačih pa ostalo nespremenjeno. Delež tujih gostov je tako prvič presegel delež domačih.

Finančni rezultati poslovanja zdravilišč bodo znani šele v aprilu, a iz nekaterih že poročajo o rasti prihodkov. Ob tem v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč poudarjajo, da ob obstoječih zmogljivostih ni več veliko možnosti za povečanje števila prenočitev, saj so nekatere zasedene že kar 80-odsotno na letni ravni, večina term pa je preko vikendov skozi celo leto skoraj polno zasedenih.

Ob tem so v zdraviliščih lani izvedli številne naložbe, ki so bile namenjene predvsem izboljšanju ponudbe, nove pa napovedujejo tudi v tem letu.

V Termah Čatež, kjer so lani povsem prenovili olimpijski bazen ter med drugim osvežili zimsko termalno riviero, letos načrtujejo prenovo apartmajev v Marini Portorož in sob v hotelu Aquapark v Žusterni. Zaradi velikega povpraševanja nogometnih ekip so začeli tudi z gradnjo dodatnega nogometnega igrišča.

Terme Dobrna so v letu 2018 pridobile dodatno, četrto zvezdico za hotel Park, letos pa načrtujejo veliko večje naložbe kot lani. Prenoviti nameravajo obstoječe objekte kulturne dediščine, vlagali pa bodo tudi v širitev specializiranih zdravstvenih programov z nakupom novih medicinskih aparatur.

V Termah Dolenjske Toplice gradijo nov bazen s tobogani. Kompleks s tobogani, katerega investicijska vrednost je približno 850.000 evrov, bo umeščen na dosedanji zelenici za kopališkim barom in nekoliko odmaknjen od osrednjega kopališča. Prvim kopalcem bodo nove vodne dogodivščine na voljo že konec aprila oz. med prvomajskimi prazniki.

V Thermani Laško so lani investirali predvsem v obnovo in posodobitev opreme, uredili energetsko sanacijo, zamenjali sistem priprave vode termalnih bazenov ter pripravljali projektno dokumentacijo za investicije v prenovo terapevtskega centra - ta sledi letos. Januarja so že začeli s celovito prenovo hotela Zdravilišča Laško, s katero bodo v naslednjih letih pridobili sodoben center za zdravstveno rehabilitacijo. Zaključek del je predviden v letu 2021.

V družbi Sava Hotels & Resorts bodo letos za naložbe namenili 12 milijonov evrov, načrtujejo pa prenovo kavarne Bled na Bledu, prenovo restavracije Ajda v Moravskih Toplicah, prenovo pitne dvorane v Zdravilišču Radenci in dodatne hiške v Prekmurski vasi.

Leto 2018 ostaja v znamenju zaključka ene največjih investicij v Termah Olimia v zadnjem desetletju - izgradnji povsem novega kompleksa Family Wellness Termalija. Letos večje naložbe pa niso predvidene.

Večjih naložb prav tako ne načrtujejo v Termah Zreče, kjer med pomembnejšimi lanskimi naložbami izpostavljajo izgradnjo medgeneracijskega vadbenega parka na prostem in delno prenovo hotela Klasik.

V vseh šestih hotelih LifeClass Portorož so lani vlagali predvsem v prenovo gostinskih objektov, letos pa načrtujejo delno obnovo Thalasso centra, popolno obnovo recepcije in vhoda v Grand Hotel Portorož, uvedbo pametnih ključev v Socilizing Hotelu Mirna ter popolno prenovo restavracije Meduza na plaži.