c S
Evropske borze začele z rastjo 01.02.2019 10:23 Frankfurt/Pariz/London, 01. februarja (STA) - Trgovanje na evropskih borzah se je začelo z rastjo osrednjih indeksov. Med drugim razveseljujejo pozitivne izjave predstavnikov ZDA in Kitajske po zaključku trgovinskih pogajanj v ZDA.

Pogovori o trgovinskih odnosih med ZDA in Kitajsko, ki so potekali od srede v Washingtonu, so prinesli "pomemben napredek", sta ob koncu pogajanj v četrtek sporočili obe strani. ZDA sicer poudarjajo, da rok za uvedbo višjih carin na kitajske izdelke 1. marec ostaja.

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek zjutraj napovedal, da se bo kmalu srečal s kitajskim kolegom Xi Jinpingom, s katerim bosta strla še zadnje trde orehe in sklenila končni dogovor.

Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 se je do okoli 9.30 po srednjeevropskem času zvišal za 0,23 odstotka. Indeks DAX je v Frankfurtu pridobival 0,26 odstotka, CAC 40 pa v Parizu 0,31 odstotka. Tudi v Londonu je osrednji indeks FTSE 100 beležil 0,39-odstotno rast.

Tečaj evra se zjutraj ni pomembneje spreminjal. Na borzi v Frankfurtu je bilo treba za en evro odšteti 1,1435 dolarja, kar je približno toliko kot v četrtek zvečer. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v četrtek postavila pri 1,1488 dolarja.

V Aziji so ključni indeksi prav tako večinoma končali blizu izhodišč. Izjema je bila le borza v Šanghaju, kjer se je indeks Composite dvignil za 1,30 odstotka. Sicer je v Tokiu indeks Nikkei 225 pridobil 0,07 odstotka, v Sydneyju je All Ordinaries izgubil 0,03 odstotka, v Seulu je Kospi zaključil z 0,06-odstotnim padcem. Minimalno je zdrsnil tudi indeks Hang Seng v Hongkongu.