c S
Vodenje Palome pred pomembno naložbo prevzel Jaroslav Fic 01.02.2019 10:23 Sladki Vrh, 01. februarja (STA) - Sladkogorska tovarna higienskega papirja Paloma je pred začetkom pomembne naložbe v novo linijo spet dobila novega predsednika uprave. Nadzorni svet družbe, ki je že nekaj časa v češko-slovaški lasti, je v četrtek na to mesto imenoval Jaroslava Fica, medtem ko je Thomas Reibelt svoj mandat sporazumno zaključil že konec novembra lani.

Fic je bil sicer v Palomi prisoten že tri mesece kot direktor oskrbovalne verige, z današnjim dnem pa je nastopil mandat predsednika uprave. Kot so sporočili iz podjetja, je po izobrazbi kemik in je svoje izkušnje pridobival z delom v metalurški ter celulozno-papirni industriji.

Ob njem sta v upravnem odboru družbe še dva člana uprave, Subhi Brož, ki je v družbi odgovoren za finančno poslovanje, in Stevan Lomić, kot direktor investicijskega projekta Impulz. Slednji je z današnjim dnem postal tudi tehnološki in projektni direktor slovaške skupine SHP, ki tako kot Paloma sodi pod okrilje češkega sklada Eco Investment.

Kot je ob prevzemu položaja povedal Fic, bo njegova ključna naloga izvedba investicije, s katero so korak pred začetkom pomembne pridobitve novega papirnega stroja v Sladkem Vrhu, ki jim bo omogočil trajnostno poslovanje ter druge pozitivne učinke v okolju.

"Paloma bo tako postala kompetenčni center skupine SHP za visokokakovostne izdelke higienskega papirja in vodilni proizvajalec v jugovzhodni Evropi. Za nas je pomembno, da zagotovimo varna delovna mesta in da pritegnemo novo delovno silo v Sladki Vrh, kar pa lahko dosežemo le z zaupanjem naših kupcev in s konkurenčno ter učinkovito proizvodnjo," je še dodal novi prvi mož Palome.

Sicer pa so predstavniki podjetja in njegovi lastniki investicijske načrte za povečanje proizvodnih zmogljivosti, produktivnosti in izboljšanje delovnih pogojev v četrtek predstavili tudi državnemu sekretarju na gospodarskem ministrstvu Alešu Cantaruttiju.

Kot so ob tem pojasnili v Palomi, bodo v najkrajšem možnem času po pridobitvi vseh dovoljenj začeli pripravljalna dela za izvedbo investicije, s katero bodo proizvodne zmogljivosti v Sladkem Vrhu povečali na 90.000 ton papirja letno. O njeni vrednosti za zdaj molčijo, zatrjujejo pa, da bo ena od večjih letos v Sloveniji.

Načrtovana naložba sicer vključuje novo linijo za pripravo papirnega stroja s širino 5,5-metra in hitrostjo obratovanja 2000 metrov na minuto, pa tudi preusmerjevalnik in novo skladišče za matične zvitke. Z njo bodo zmanjšali operativna tveganja in stroške proizvodnje ter izboljšali kakovost papirja. S povečanjem proizvodnje bodo tudi zadostili povečanim potrebam na trgu jugovzhodne Evrope, pa tudi v Nemčiji, Avstriji in Švici.

Po besedah predsednika uprave skupine SHP in član nadzornega sveta Palome Richarda Žigmunda je taka naložba za Palomo glede na sedanje stanje nujna. Dokončne načrte in časovnico projekta bodo lahko predstavili po pridobitvi vseh dovoljenj, tudi gradbenega in dovoljenja Arsa, ki jih pričakujejo do konca februarja.