c S
Pahor poziva k zbiranju kandidatur za namestnico oziroma namestnika predsednika KPK 01.02.2019 10:11 Ljubljana, 01. februarja (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je podpisal javni poziv za zbiranje kandidatur za namestnico oziroma namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Zbiranje kandidatur bo potekalo do 1. marca do 15. ure, so sporočili iz urada predsednika. Sedanjemu namestniku predsednika KPK Igorju Lambergarju se mandat izteče 16. junija.

Predsednik republike namestnika predsednika KPK imenuje izmed kandidatov, ki mu jih po končanem izbirnem postopku posreduje izbirna komisija. Z javnim pozivom za zbiranje kandidatur je Pahor pozval vse institucije, ki so po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije dolžne imenovati člane izbirne komisije, da to storijo najpozneje v zakonsko določenem roku 30 dni, so zapisali v sporočilu za javnost.

Pri imenovanju namestnika je Pahor vezan izključno na predlog, ki mu ga posreduje izbirna komisija. Tak postopek je sicer po Pahorjevem mnenju premalo transparenten, zato je že večkrat opozoril na nujnost spremembe tega postopka. Izbirna komisija ima namreč pri izbiri kandidatov veliko moč, ne pa tudi temu ustrezne odgovornosti, so navedli v uradu. Novi namestnik predsednika KPK bo imenovan za petletni mandat.

Namestnik predsednika KPK mora biti slovenski državljan. Imeti mora najmanj izobrazbo, pridobljeno po študijskih programih druge stopnje, ali raven izobrazbe, ki v skladu z zakonom, ki ureja visoko šolstvo, ustreza izobrazbi druge stopnje. Imeti mora najmanj deset let delovnih izkušenj pri opravljanju nalog, za katere je zahtevana ta izobrazba, ter ne sme biti pravnomočno obsojen na kazen zapora. Kandidati morajo k svoji kandidaturi priložiti dokazila, s katerimi izkažejo izpolnjevanje vseh pogojev, ki jih določa zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, so še zapisali.

Pred imenovanjem je predvidena javna predstavitev kandidatke oziroma kandidata za namestnika predsednika KPK.

Funkcijo namestnika predsednika KPK od 3. aprila lani opravlja tudi Uroš Novak. Aktualnemu predsedniku KPK Borisu Štefanecu pa šestletni mandat poteče 31. marca prihodnje leto.