c S
Proizvodnja v kitajskih tovarnah se krči 01.02.2019 10:10 Peking, 01. februarja (STA) - Kitajska proizvodna aktivnost se je januarja skrčila drugi mesec zapored, je pokazal indeks nabavnih menedžerjev (PMI) za proizvodnjo. Indeks se je glede na december nekoliko izboljšal, a še vedno kaže na krčenje dejavnosti. Ekonomisti pravijo, da gre za nov znak upočasnjevanja kitajske gospodarske rasti.

PMI za proizvodnjo je bil januarja pri 49,5 točke, kar je 0,1 točke višje kot decembra. S tem je ostal pod mejo 50 točk, ki označuje krčenje ali rast v dejavnosti.

Ekonomist pri družbi Huabao Trust Nie Wen je za Bloomberg ocenil, da bo rast, ki jo je januarja zabeležil indeks, kratkotrajna. Po njegovih besedah je namreč aktivnost januarja porasla ob povečanju proizvodnje pred prazniki ob kitajskem novem letu, ki bo prihodnji teden, ter ob razmeroma velikih izdajah občinskih in podjetniških obveznic, ki so pripomogle k ohranjanju povpraševanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Indeks je pod 50 točk padel decembra lani, in sicer prvič po dveh letih. "Kljub temu da PMI za proizvodnjo januarja ni dodatno upadel, kaže na to, da je gospodarstvo v začetku leta izgubilo zagon," je za AFP ocenil ekonomist pri družbi Capital Economics Marcel Thieliant.

Kitajska je lani s 6,6 odstotka zabeležila najnižjo gospodarsko rast v skoraj treh desetletjih. Pri tem je gospodarska rast v zadnjem četrtletju znašala 6,4 odstotka.

Kitajska je pod pritiskom trgovinske vojne z ZDA, ki jo obtožujejo nepoštenih trgovinskih praks in kraje intelektualne lastnine. Strani sta zadnja pogajanja zaključili v četrtek, dogovora še ni, sta pa izrazili optimizem, da bi sporazum lahko dosegli v tem mesecu, torej do 1. marca, ko bodo ZDA, če ne bo dogovora, uvedle dodatne carine za izdelke v vrednosti okoli 200 milijard dolarjev.