c S
Za nekatere letne pravice iz javnih sredstev s februarjem dvig dohodkovnih mej 01.02.2019 07:28 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Meje dohodkov, na podlagi katerih bodo za letošnje leto ugotavljali upravičenost do otroškega dodatka, državne štipendije, znižanega plačila vrtca in pravice do subvencije malice za dijake, se bodo s petkom dvignile. Za nekatere družine to pomeni, da bodo upravičene do višjih socialnih transferjev, navajajo na ministrstvu za delo.

V skladu z odredbo o uskladitvi mej dohodkov za letne pravice za leto 2019, ki je bila v uradnem listu objavljena prejšnji teden, se bodo na podlagi rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju od januarja do decembra 2018 meje dohodkov za ugotavljanje upravičenosti do letnih pravic zvišale za 1,4 odstotka, so zapisali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Pojasnili so, da se dohodkovne meje usklajujejo pri pravici do otroškega dodatka, do državne štipendije, do znižanega plačila vrtca in pri pravici do subvencije malice za dijake.

To konkretno pomeni, da je denimo družina, ki trenutno prejema povprečni mesečni dohodek na osebo v višini 310 evrov, uvrščena v tretji dohodkovni razred. A zaradi dviga mej dohodkov bo po novem uvrščena v drugi dohodkovni razred in bo posledično lahko upravičena do višjega otroškega dodatka.

Pri tem opozarjajo, da se navedeno upošteva šele ob vložitvi nove vloge za otroški dodatek ali morebitni spremembi med prejemanjem otroškega dodatka, ne pa že tudi med samo upravičenostjo do otroškega dodatka. Dvig mej dohodkov namreč ne predstavlja zakonsko določene spremembe, na podlagi katere se lahko izda nova odločba.

Čeprav bodo nekateri prejemniki transferjev v skladu z omenjeno uredbo na boljšem, še vedno ostaja bojazen, da bodo socialni in družinski prejemki zaradi višje minimalne plače in zvišanja plač v javnem sektorju, dogovorjenega med vlado in sindikati, nižji.

Ministrstvo je že minuli teden poudarilo, da se pri letnih pravicah praviloma upošteva dohodek iz preteklega leta. To pomeni, da bo zvišanje minimalne plače lahko vplivalo na letne pravice praviloma šele v letu 2020, ko bodo izdane dohodninske odločbe za leto 2019. Zvišanje plače ni sprememba, zaradi katere bi se izdajale nove odločbe, so pojasnili.