c S
Evropske borze večinoma navzdol; dražja nafta, stabilen evro 01.02.2019 07:29 London/Frankfurt/Pariz, 31. januarja (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali. Navdušenje nad napovedjo ameriške centralne banke, da si bo vzela premor pri zviševanju obrestnih mer, je hitro skopnelo, pravijo analitiki. Nafta se je podražila, tečaj evra pa se po precejšnji rasti, ki jo je dosegel v sredo, skoraj ni spremenil.

Danes objavljeni statistični podatki niso prav nič prispevali k izboljšanju razpoloženja na borzah. Območje z evrom je v lanskem zadnjem četrtletju komajda kaj zraslo, Italija je celo zdrsnila v tehnično recesijo.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,07 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3159,43 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,08 odstotka. Bolj optimistični so bili vlagatelji v Parizu, kjer se je indeks CAC 40 zvišal za 0,36 odstotka, prav tako v Londonu, kjer je indeks FTSE 100 porasel za 0,39 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,50 odstotka in v Milanu indeks FTSE MIB za 0,21 odstotka. V Zürichu je indeks SMI pridobil malenkostnih 0,04 odstotka.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,01 odstotka višji ravni kot v sredo. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,95 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 1,54-odstotno rastjo.

Tečaj evra je kljub razočaranju vlagateljev nad konjunkturnimi podatki iz območja evra uspel obdržati dobičke, ki jih je dosegel v sredo. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1482 dolarja, kar je podobno kot zjutraj. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1488 dolarja oz. 0,59 centa višje kot v sredo.

Cene nafte so danes dobičke še poglobile. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 55,18 dolarja, kar je 95 centov več kot v sredo. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 46 centov na 62,11 dolarja.

Ugodno so na cene nafte delovale izjave ameriškega predsednika Donalda Trumpa o trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko. Pogovori s kitajsko delegacijo tečejo dobro, je sporočil prek družbenega omrežja Twitter. Kitajska in ZDA sta največji porabnici nafte na svetu.