c S
Za novega predsednika ZMOS izvoljen Macedoni 01.02.2019 07:29 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Združenje mestnih občin Slovenije (ZMOS) je na današnji prvi skupščini v novem mandatu, ki je potekala v Ljubljani, izvolila novega predsednika, župana Mestne občine Novo mesto Gregorja Macedonija. Funkcijo bo za dve leti prevzel v soboto.

Kot so sporočili iz ZMOS, s 1. februarjem poteče predsedovanje ZMOS s strani Mestne občine Nova Gorica. Macedoni bo tako na tej poziciji zamenjal župana mestne občine Nova Gorica Klemena Miklaviča. Miklavič je postal predsednik, ko je na lanskih lokalnih volitvah premagal dotedanjega župana Mateja Arčona. Slednji je združenje vodil pretekli dve leti.

V tem obdobju je ZMOS pridobil status reprezentativnega združenja občin in začel izvajanje mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN), ki v trenutni finančni perspektivi zagotavlja preko 139 milijonov evrov za izvedbo ukrepov trajnostnih urbanih strategij mestnih občin, so zapisali v združenju.

V ZMOS je včlanjenih vseh 11 slovenskih mestnih občin, posledično v novi sestavi skupščine sodeluje županja in vseh deset županov mestnih občin. Ti so se zavezali k nadaljnjemu sodelovanju in enotnosti v okviru ZMOS.

Vodilne organe pa bodo letos volili tudi v Skupnosti občin Slovenije (SOS) in Združenju občin Slovenije (ZOS). Volitve v organe SOS bodo na podlagi statuta potekale v roku šestih mesecev po izvedbi rednih lokalnih volitev, so za STA pojasnili v skupnosti. Za enkrat jih tako načrtujejo konec marca oz. aprila.

V ZOS predsednika in podpredsednika izvoli skupščina na predlog predsedstva združenja, ki se bo v novi sestavi prvič sestalo v petek. Skupščina bo zasedala 1. marca, takrat bodo izvolili tudi novega predsednika, so za STA pojasnili v združenju.