c S
Amazon presegel pričakovanja glede dobička in prihodkov 01.02.2019 08:04 New York, 01. februarja (STA) - Spletni trgovec Amazon je v zadnjem četrtletju lanskega leta povečal čisti dobiček za 63 odstotkov, prihodke pa za 20 odstotkov, kar je preseglo pričakovanja analitikov. Ni pa napovedi analitikov dosegla napoved za tekoče četrtletje, zato so nehvaležni vlagatelji Amazonove delnice v četrtek pocenili.

Prihodki Amazona so v zadnjem lanskem četrtletju v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2017 narasli za 20 odstotkov na 72,4 milijarde dolarjev, medtem ko jih je Wall Street pričakoval v višini največ 72 milijard dolarjev. Hkrati je čisti dobiček narasel za kar 63 odstotkov na tri milijarde dolarjev oz. na 6,04 dolarja na delnico, so v četrtem ko zaprtju ameriških borz sporočili iz družbe. Wall Street je pričakoval 5,56 dolarja na delnico.

Amazonove delnice so se nato v podaljšanem trgovanju po objavi rezultatov poslovanja pocenile za skoraj pet odstotkov na 1635 dolarjev. Vlagatelje je namreč zmotila napoved podjetja, da bo v tekočem četrtletju prihodkov za 56 do 60 milijard dolarjev in ne za 61 milijard dolarjev, kolikor so navrgli analitiki Wall Streeta. Napovedi glede dobička se bolj ali manj ujemajo: Amazon ga napoveduje med 2,3 in 3,3 milijarde dolarjev, analitiki pa za 2,29 milijarde dolarjev.

Vlagatelje je presenetila tudi izguba pri mednarodnem poslovanju Amazona izven ZDA, ki je znesla 642 milijonov dolarjev, kar je manj od 919 milijonov dolarjev v zadnjem četrtletju 2017. Amazon pričakuje težave v Indiji, kjer nova pravila tujim spletnim prodajalcem prepovedujejo prodajo blaga preko prodajaln, v katerih imajo lastniški delež.

Prihodki od oglasov so Amazonu v zadnjem lanskem četrtletju poskočili za kar 95 odstotkov na 3,39 milijarde dolarjev, stroški poslovanja so narasli za 18 odstotkov, med drugim zaradi uresničevanja obljube o minimalni plači v višini 15 dolarjev na uro, prihodki od spletnih storitev, med katere sodijo storitve v oblaku, pa so narasli za 45 odstotkov na 7,43 milijarde dolarjev.

Amazon je v zadnjem četrtletju lani povečal število naročnikov na storitev prime, ki prinaša številne ugodnosti, med njimi brezplačno dostavo, na več kot 100 milijonov dolarjev in prihodki od plačila naročnin so narasli za 25 odstotkov na štiri milijarde dolarjev.