c S
Poslanke in županje na srečanju odprle tudi vprašanje financiranja občin 31.01.2019 15:11 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Klub parlamentark DZ je danes gostil županje. V pogovoru so med drugim poudarile pomen sodelovanja žensk v politiki, odprle pa so tudi vprašanje financiranja občin in razvrednotenja plač funkcionarjev.

Namen srečanja poslank in županj je po besedah trenutno predsedujoče klubu parlamentark Suzane Lep Šimenko (SDS) okrepiti odnose. Poudarila je, da v klubu delujejo nepolitično in odpirajo katerekoli teme, zato so se želele po lokalnih volitvah srečati tudi z županjami.

Pomen povezovanja je poudarila tudi generalna sekretarka Skupnosti občin Slovenije Jasmina Vidmar. Prepričana je, da tudi podpora druga drugi županjam daje spodbudo za vnovično kandidaturo.

Da je število županj s 16 v prejšnjem mandatu po jesenskih volitvah naraslo na 22, je v pozdravnem nagovoru spomnil tudi predsednik DZ Dejan Židan.

Med drugim je poudaril pomen vključenosti lokalnih skupnosti v razpravo o volilni zakonodaji. Ustavno sodišče je namreč DZ naložilo njeno spremembo zaradi neustavne ureditve volilnih okrajev, ki niso več usklajeni z mejami lokalnih skupnosti in so med njimi prevelike razlike. Kot je dejal Židan, ni jasno, kako se bodo politične stranke odločile glede spremembe okrajev ali njihove ukinitve, meni pa, da vsaka odločitev pomeni mnogo tudi za lokalne skupnosti. To, da lahko poslanca zdaj dobijo tudi manjše občine, bi se lahko v nekem drugem sistemu spremenilo, je ocenil.

Predstavnice lokalnih skupnosti je pozval, da so v procesu sprejemanja zakonodaje osredotočene predvsem na delo na odborih, kjer je njihova moč največja. Obenem pa je poudaril tudi vlogo lokalnih skupnosti, ki se kaže skozi državni svet, slednjega namreč vidi kot korektiv pri sprejemanju zakonodaje.

Spomnil je, da bo DZ najverjetneje v prvih dneh marca odločal o proračunu, s katerim večina področij dobiva dodaten denar. Ve pa, kot je dejal, da jim sive lase dela zvišanje plač v javnem sektorju, saj država ni za vse zagotovila 100-odstotnega financiranja, zato bodo morale občine pomemben del od povprečnine nameniti za to.

Financiranje občin so udeleženke pogovora odprle tudi v nadaljevanju pogovora. Županja Trbovelj Jasna Gabrič je prepričana, da formula, s katero se na podlagi določene povprečnine izračunajo sredstva za posamezno občino, ni primerna, saj nekaterih dejavnikov ne upošteva. Pri tem je pojasnila, da so morale občine v času krize plačevati denimo obvezno zdravstveno zavarovanje za več brezposelnih in tudi višji delež cene vrtcev. Opozorila je tudi na staranje družbe, kar od občin terja vse več sredstev za oskrbnine v domovih za upokojence.

Tudi nekatere druge županje so izpostavile neprimerljivo nizke plače županov. Po njihovem mnenju ni primerno, da ima ravnatelj neke šole enako ali celo višjo plačo kot župan. Vidmarjeva meni, da je po volitvah pravi trenutek, da se na področju plač kaj spremeni. Prepričana je, da bi tu morale županje in poslanke stopiti skupaj, saj da je tako kot delo županov tudi delo poslancev razvrednoteno. Temu so pritrdile tudi nekatere poslanke, prav tako je Židan v svojem nagovoru obžaloval, da so bili funkcionarji izvzeti iz zadnjega dogovora o plačah v javnem sektorju, saj meni, da bo tako interes za javne funkcije še manjši.

Tako županje kot poslanke so se zavzele tudi za ohranjanje podeželja ter ob tem nasprotovale denimo ukinjanju storitev in državnih uradov na podeželju. Dogovorile so se za sodelovanje na tem področju pa tudi za druga srečanja, na katerih bodo lahko izmenjale stališča in iskale rešitve.