c S
Območje z evrom lani z 1,8-odstotno gospodarsko rastjo 31.01.2019 14:40 Luxembourg, 31. januarja (STA) - Območje z evrom je lani po prvih oceni evropskega statističnega urada Eurostat zabeležilo 1,8-odstotno gospodarsko rast, v celotni EU pa je bila ta 1,9-odstotna. V zadnjem lanskem četrtletju je bila gospodarska rast v evrskem območju v primerjavi s četrtletjem prej 0,2-odstotna, v EU pa 0,3-odstotna.

Bruto domači proizvod (BDP) območja evra se je tako lani v primerjavi z letom 2017, ko je znašal 2,4 odstotka, močno upočasnil, kar je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pripisati predvsem negotovostim, povezanim s trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko ter brexitom. Ohlaja se nemška avtomobilska industrija, v Franciji pa so svoje dodali protesti rumenih jopičev.

V zadnjem lanskem četrtletju je gospodarska rast na četrtletni ravni tako v EU kot v območju z evrom ostala enaka kot v četrtletju poprej. V medletni primerjavi pa se je gospodarska rast v zadnjem četrtletju upočasnila - v območju evra z 1,6 odstotka na 1,2 odstotka, v celotni EU pa z 1,8 odstotka na 1,5 odstotka.

Počasna rast na stari celini ob koncu leta je precejšnje razočaranje. "Gledano širše je šlo za precej žalosten konec leta ... in obeti za prvo četrtletje letos niso nič boljši," je za AFP ocenil ekonomist družbe Capital Economics Andrew Kenningham.

Vsa večja evrska gospodarstva se ohlajajo. Nemško je lani po prvi oceni nemškega statističnega urada Destatis poraslo po 1,5-odstotni stopnji, potem ko je je v letih 2016 in 2017 beležilo 2,2-odstotno rast. Rast je najpočasnejša v zadnjih petih letih.

Prav tako je počasnejša francoska gospodarska rast, potem ko se je država soočila s kaosom, povezanim s protesti rumenih jopičev. Francoski BDP se je po oceni tamkajšnjega statističnega urada Insee lani okrepil za 1,5 odstotka, kar je bilo 0,8 odstotne točke pod rastjo iz leta 2017.

Skrbi zbuja Italija, ki je v zadnjem lanskem četrtletju zašla v recesijo. Obseg njenega BDP se je po 0,1-odstotnem padcu v tretjem četrtletju v zadnjem trimesečju znižal za 0,2 odstotka, je danes sporočil italijanski statistični urad Istat.

Najnovejši podatki pomenijo močan pritisk na populistično vlado tretjega največjega evropskega gospodarstva, ki je oblast prevzela junija lani s predvolilnimi obljubami predvsem o krepitvi pomoči najrevnejšim, že decembra pa je, da je pod streho spravila proračun in pomirila finančne trge, morala oklestiti zelo ambiciozne in drage cilje.

Italijanski premier Giuseppe Conte je sicer krivdo za stanje pripisal upočasnjevanju gospodarstva v najpomembnejših trgovinskih partnericah, kot sta Kitajska in Nemčija. Ob tem je pomiril: "Obstajajo znaki, da bo gospodarstvo okrevalo v drugi polovici leta."

Mednarodni denarni sklad (IMF) je pred 10 dnevi znižal napoved gospodarske rasti za evrsko območje za letošnje leto. Rast naj bi tako letos dosegla 1,6 odstotka ali 0,3 odstotne točke manj od predhodnih napovedi. Za prihodnje leto IMF ostaja pri napovedni 1,7-odstotni rasti.