c S
Microsoft v četrtletju zvišal dobiček, a ni prepričal analitikov 31.01.2019 12:51 New York, 31. januarja (STA) - Ameriški tehnološki velikan Microsoft je v zadnjem četrtletju lani vknjižil 32,5 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 12 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej, dobiček iz poslovanja pa se je povzpel za 18 odstotkov na 10,3 milijarde dolarjev. Približno četrtino vseh prihodkov je ustvaril s storitvami računalništva v oblaku.

Čisti dobiček je ob koncu leta, v drugem četrtletju Microsoftovega poslovnega leta, dosegel 8,4 milijarde dolarjev, navaja francoska tiskovna agencija AFP. V enakem obdobju leta 2017 je koncern zabeležil izgubo zaradi enkratnih stroškov.

Doseženi rezultati so bili sicer malenkost pod napovedmi analitikov, tako da se je delnica Microsofta v trgovanju po zaprtju borznega parketa pocenila za 3,5 odstotka.

Microsoft se s svojimi storitvami računalništva v oblaku vse bolj posveča podjetjem in vse manj posamičnim uporabnikom. "Naši močni rezultati komercialnega računalništva v oblaku odražajo naše globoko in vse močnejše partnerstvo z vodilnimi podjetji v vseh industrijah, vključno s prodajo na drobno, finančnimi storitvami in zdravstvom," je ocenil glavni izvršni direktor družbe Satya Nadella.

Preoblikovanje poslovnega modela je Microsoft pripeljalo nazaj med podjetja z največjo tržno kapitalizacijo na svetu. Sredo je koncern zaključil na skoraj enaki ravni kot Amazon, obe družbi sta vredni več kot 800 milijard dolarjev.