c S
Goriške občine enotne pri zaščiti javnega interesa v Komunali Nova Gorica 31.01.2019 10:44 Nova Gorica, 31. januarja (STA) - Župani šestih občin, ki imajo v lasti deleže v Komunali Nova Gorica, so danes na srečanju v Novi Gorici enotno izrazili ogorčenje nad ravnanjem Salonita Anhovo, ki je prodal 45,5-odstotni delež Komunale. Novogoriška občina bo uporabila vsa možna pravna sredstva za zaščito interesov, so napovedali.

Župani - Tina Gerbec (Občina Kanal ob Soči), Mauricij Humar (Občina Miren-Kostanjevica), Klemen Miklavič (Mestna občina Nova Gorica), Franc Mužič (Občina Brda), Milan Turk (Občina Šempeter-Vrtojba) in Tarik Žigon (Občina Renče-Vogrsko) - si želijo oblikovanja močnega javnega podjetja, ki bi kvalitetno in cenovno dostopno opravljalo javne službe v korist prebivalcev vseh občin.

Kot so sporočili iz novogoriške občine, bodo župani tudi v prihodnje enotno in skupaj nastopali pri zaščiti interesov občin v družbi Komunala Nova Gorica, nobena od občin tudi ne bo prodala deleža v družbi.

Mestna občina Nova Gorica, ki ima med občinami največji delež v družbi, trdi, da je družba Salonit s prodajo ravnala v nasprotju z določilom statuta Komunale Nova Gorica o predkupni pravici, čeprav je to določilo tudi sama potrdila na skupščini Komunale.

"Družba Salonit je pred časom že opravila podoben poskus prodaje in pred tem za realizacijo zaprosila novogoriško občino, in sicer za razjasnitev glede uveljavljanja predkupne pravice. Zaradi izjemno visoke ponujene cene odkupa delnic je takrat mestna občina družbi Salonit odgovorila, da predkupne pravice ne bo uveljavljala, in ji tudi sporočila pripravljenost, da svoj delež v Komunali Nova Gorica proda po isti ceni," so zapisali v sporočilu na Mestni občini Nova Gorica.

Zapisali so še, da so navedbe Salonita o razpravi na novogoriškem mestnem svetu napačne: "Ponudba Salonita Anhovo ni bila zavrnjena na 12. izredni seji (13. avgusta 2018), na tej seji namreč ni bila niti obravnavana. Salonit Anhovo je Mestno občino Nova Gorica podal ponudbo za odkup delnic 19. septembra 2018. Mestni svet je na seji 20. septembra 2018 v sklepu, s katerim je odločil o nakupu delnic Komunale Nova Gorica, ki jih je mestni občini v odkup ponudila družba BASS, sprejel tudi sklep, s katerim nalaga županu in občinski upravi, da glede na prejeto ponudbo s strani Salonita Anhovo prične s postopki pogajanj za odkup deleža. Dokončna odločitev o ponudbi in pogojih pa se prepusti naslednjemu sklicu mestnega sveta."

Novogoriška občina je kasneje družbi Salonit Anhovo dala pisni odgovor na ponudbo, v katerem tudi ni bilo zapisano, da je mestni svet zavrnil ponudbo. V odgovoru so celo izrazili interes za odkup delnic Salonita Anhovo v družbi Komunala Nova Gorica in jih zaprosila za novo ponudbo, ki bi jo lahko mestni svet obravnaval šele po sprejetju proračuna v letu 2019.

"Dejstvo, da so občine pridobile večinski delež glasovalnih pravic v družbi Komunala Nova Gorica, lahko pomeni, da bi skrbni pregled družbe pokazal nižjo odkupno ceno," še pravijo na novogoriški občini.

Salonit Anhovo je prodal svoj 45,51-odstotni delež v Komunali Nova Gorica in s tem uresničil namero, da se dezinvestira iz svojih nestrateških naložb, so v sredo sporočili iz Salonita. Delež so prodali slovenski gospodarski družbi, katere imena v Salonitu niso želeli razkriti.

Neuradno naj bi delež kupilo eno izmed podjetij Sergeja Racmana.