c S
Bosch lani povečal prihodke in dobiček 31.01.2019 07:15 Stuttgart, 30. januarja (STA) - Nemški proizvajalec avtomobilskih delov Bosch je prihodke od prodaje lani povečal na 77,9 milijarde evrov, bruto dobiček iz poslovanja pa na 5,3 milijarde evrov, kar je v obeh primerih rekordni rezultat, kažejo preliminarni rezultati. V razvoj avtonomne vožnje bodo vložili štiri milijarde evrov, so sporočili iz družbe.

Na prodajne rezultate so po navedbah družbe močno negativno vplivali učinki pretvorbe valut, ki so dosegli 2,1 milijarde evrov. Prilagojeno za te učinke je bila rast prihodkov 4,3-odstotna.

Ena od prioritet je bila lani tudi samodejna vožnja. Pričakujejo, da bodo do leta 2022 temu področju namenili skupno štiri milijarde evrov. Na tem področju trenutno dela okoli 4000 Boschevih inženirjev. Obsežne investicije bodo še naprej namenjali razvoju električne mobilnosti.

Glede napovedi za letos so previdni, pri čemer opozarjajo na geopolitična tveganja. "Agresivne protekcionistične gospodarske politike v obliki kazenskih carin in odstop od prostotrgovinskih sporazumov spodkopavajo porabo potrošnikov in investiranje," so opozorili.

Skupina Bosch je konec lanskega leta po vsem svetu zaposlovala 410.000 ljudi, kar je 7800 več kot leto prej.