c S
Nemška inflacija januarja nižja 31.01.2019 07:15 Berlin, 30. januarja (STA) - Stopnja inflacije v Nemčiji je januarja dosegla 1,4 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke nižje kot decembra, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Inflacija se je tako oddaljila od ciljne inflacije Evropske centralne banke (ECB), ki želi rast cen malenkost pod dvema odstotkoma.

Lani je inflacija v Nemčiji dosegla najvišjo raven po letu 2012. Energenti v Nemčiji so se podražili za 4,9 odstotka, od tega samo kurilno olje za 21,7 odstotka. Brez upoštevanja energentov bi bila inflacija v 2018 1,6-odstotna.

Nemška vlada je danes bistveno znižala napoved gospodarske rasti v letu 2019. Nemško gospodarstvo je sicer že deseto leto zapored na poti rasti, a nasprotni veter se krepi, je poudaril minister za gospodarstvo Peter Altmaier.

Analitiki menijo, da je glede na to pričakovati, da se bo inflacija v prihodnje le še dodatno zniževala. "Medtem ko bi ECB to lahko povzročilo nekaj glavobolov, je za nemško gospodarstvo v času nizke brezposelnosti in visokega zaupanja potrošnikov dobra novica," je ocenil ekonomist pri banki ING Diba Carsten Brzeski.