c S
Federal Reserve ni spreminjal obrestnih mer 31.01.2019 07:18 Washington, 30. januarja (STA) - Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) po dveh dneh zasedanja danes ni spreminjal ključne obrestne mere, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar. Ta tako ostaja na ravni od 2,25 do 2,50 odstotka.

Izjava FOMC govori o potrpežljivosti pri odločanju o prihodnjih odločitvah glede obrestnih mer, napoveduje nadaljevanje zmanjševanja po krizi napihnjene bilance za do 50 milijard dolarjev na mesec, vendar pa Federal Reserve (Fed) ostaja pripravljena na morebitne spremembe v skladu z razvojem dogodkov.

FOMC tokrat ne govori o tem, da je nadaljnje višanje obrestnih mer ustrezno, in tudi ne več o tem, da so tveganja za gospodarske obete bolj ali manj uravnotežena. Solidna gospodarska rast se po mnenju centralnih bankirjev ZDA nadaljuje, pričakovanja glede inflacije pa ostajajo takšna kot po zadnjem zasedanju FOMC.

FOMC je ključno obrestno mero lani povišal štirikrat in še decembra je namigoval, da se bodo morale obresti še naprej višati tudi letos, vendar je to razburilo finančne trge in predsednik Fed Jerome Powell je namignil, da bo morda prišlo do premora.

FOMC se trenutno sooča s problemom pomanjkanja trdnih gospodarskih podatkov, saj je predsednik ZDA Donald Trump 22. decembra lani prekinil financiranje nekaterih agencij svoje vlade, med drugim ministrstva za trgovino, ki izdaja največ tovrstne statistike.

Predsednik Fed Jerome Powell je kasneje na novinarski konferenci, ki bodo poslej redne po vsakem zasedanju FOMC, dejal, da si bo ameriško gospodarstvo v drugem četrtletju opomoglo od izgub zaradi zaprtja vlade, seveda, če se zaprtje ne bo ponovilo. Trump namreč grozi, da bo spet zaprl vlado po 15. februarju, če ne bo dobil denarja za svoj zid na meji z Mehiko.

Powell je tudi opozoril, da se počasna svetovna gospodarska rast nadaljuje ter pri tem izpostavil Kitajsko in zahodno Evropo.

Na novinarski konferenci je dejal še, da so se razlogi za nadaljevanje višanja obrestnih mer zmanjšali. Za nadaljevanje višanja obresti bo po njegovih besedah nujno videti potrebo, kar bo lahko le rast inflacije. Ta je trenutno okrog ciljne vrednosti dveh odstotkov letno.

FOMC je od konca krize začenši z decembrom 2015 doslej osemkrat povišal ključno obrestno mero za po 0,25 odstotka. Lani decembra je predsednik Trump napadel Powella in Fed zaradi višanja obrestnih mer, Powell pa je zatrdil, da politike zaradi tega niso spreminjali.

"Vedno bomo delali to, kar mislimo, da je prav. Političnih vprašanj ne bomo upoštevali niti ne bomo o njih razpravljali. Smo ljudje in delamo napake, vendar ne bomo delali napak okrog integritete," je zagotovil Powell.

Vrednost dolarja se je po odločitvi FOMC znižala, Powellove izjave pa so kasneje dvignile vrednost borznih indeksov. Dow Jones je na newyorški borzi poskočil za okrog 500 točk.