c S
Znana bo prva ocena rasti evrskega območja in EU za lani 31.01.2019 08:08 Luxembourg, 31. januarja (STA) - Evropski statistični urad Eurostat bo danes objavil prvo oceno gibanja bruto domačega proizvoda (BDP) v območju evra in v EU v zadnjem lanskem četrtletju in v lanskem letu. Po napovedih Evropske komisije bo rast BDP v letu 2018 v državah z evrom in v EU dosegla 2,1 odstotka.

Območje z evrom je v lanskem tretjem četrtletju v primerjavi z drugim beležilo 0,2-odstotno rast, EU pa 0,3-odstotno. Na letni ravni je bila rast v tretjem četrtletju po sezonsko prilagojenih podatkih v območju z evrom 1,7-odstotna in v EU 1,9-odstotna.

Rast se je v primerjavi s predhodnimi četrtletji upočasnila. V prvem in drugem četrtletju je bila namreč ta v državah z evrom in v EU 0,4-odstotna. V letni primerjavi se je BDP v drugem četrtletju v evrskem območju in v EU okrepil za 2,2 odstotka, v prvem pa za 2,5 oz. 2,4 odstotka.

Za Slovenijo podatek o lanskoletni rasti in o rasti BDP v zadnjem lanskem četrtletju danes še ne bo znan. Statistični urad ga bo po napovedih objavil 28. februarja. Po napovedih komisije naj bi lanskoletna rast v Sloveniji dosegla 4,3 odstotka.