c S
Santander lani povečal dobiček 30.01.2019 15:27 Madrid, 30. januarja (STA) - Španski bančni velikan Santander je lani ustvaril 7,81 milijarde evrov čistega dobička, kar je 18 odstotkov več kot predlani. Čisti dobiček na domačem trgu je povečal za 28 odstotkov na 1,45 milijarde evrov. Še boljše rezultate so preprečila valutna nihanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rast na španskem trgu so v banki pripisali predvsem rasti števila strank. Opažajo tudi prve pozitivne učinke prevzema španske banke Banco Popular, ki so jo po njenih finančnih težavah prevzeli junija 2017.

Zelo uspešno je bilo tudi poslovanje na brazilskem trgu, kjer je Santander, največja banka območja z evrom po tržni vrednosti, ustvaril 2,6 milijarde evrov čistega dobička. To je 2,4 odstotka več kot predlani, za uspeh pa sta zaslužni tako rast posojil kot rast števila strank.

Skupni neto obrestni prihodki banke so se na globalni ravni lani zaradi vplivov valutnih nihanj sicer povečali za vsega 0,1 odstotka na 34,3 milijarde evrov.