c S
Apple kljub padcu prodaje številka ena na trgu 30.01.2019 15:17 Palo Alto, 30. januarja (STA) - Ameriški tehnološki velikan Apple je v lanskem predbožičnem času kupovanja daril po izračunih analitikov kljub padcu prodaje vnovič zavzel vodilni položaj na trgu. V zadnjem lanskem četrtletju je prodal 71,7 milijona iphonov ter prehitel južnokorejskega tekmeca Samsung, ki je v istem času prodal 70,3 milijona pametnih telefonov.

Po izračunih podjetja za tržne raziskave Canalys je Apple med lanskim oktobrom in decembrom prodal 7,3 odstotka manj svojih naprav kot v enakem obdobju leto prej. Samsungu se je prodaja zmanjšala za 5,3 odstotka. Podjetji sami številk o svoji prodaji ne razkrivata.

Že v zadnjih nekaj letih se je pogosto zgodilo, da je Apple v zadnjem četrtletju koledarskega leta po začetku prodaje najnovejših modelov iphonov prevzel vodilni položaj na trgu pametnih telefonov. V preostalem delu leta daleč največ pametnih naprav proda njegov južnokorejski tekmec Samsung. Vendar pa je tokrat do Applovega vodstva prišlo precej nepričakovano, saj je moral koncern decembra priznati, da prodaja v predprazničnem času ne teče tako gladko, kot je pričakoval.

Preostanek prve peterice predstavljajo kitajski proizvajalci Huawei, Oppo in Xiaomi, na svojih spletnih straneh še navaja Canalys. V celoti gledano se je trg pametnih telefonov konec lanskega leta skrčil že peto četrtletje zapored, tokrat za 6,3 odstotka na 362,5 milijona naprav.

V celem letu 2018 so po vsem svetu prodali 1,4 milijarde pametnih telefonov, kar je pet odstotkov manj kot leta 2017. Za Canalysovega analitika Bena Stantona to ni presenečenje. "Uporabniki obdržijo telefone dlje časa, inovativnost proizvodov pa se je upočasnila," je dejal.