c S
Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom in EU januarja še navzdol 30.01.2019 14:40 Bruselj, 30. januarja (STA) - Gospodarsko razpoloženje v območju evra in EU se je januarja znova poslabšalo. Kazalnik zaupanja v gospodarstvo (ESI) se je v območju z evrom na mesečni ravni znižal za 1,2 točke na 106,2 točke, v EU pa za 1,4 točke na 106,1 točke, kažejo podatki Evropske komisije.

V območju z evrom je bil januarski padec posledica šibkejšega razpoloženja v industriji, storitvah in trgovini na drobno. Kazalca, ki merita zaupanje v gradbeništvu in med potrošniki, sta se malenkost okrepila.

Med večjimi gospodarstvi območja z evrom se je ESI zvišal le v Franciji (+0,5 točke), medtem ko je upadel v Nemčiji (-0,8 točke), še večje padce pa so zabeležili v Italiji (-1,3 točke) in na Nizozemskem (-4,1 točke). V Španiji je kazalnik ostal skoraj nespremenjen (+0,1 točke).

V celotni EU so na padec kazalnika najbolj vplivala gospodarstva izven območja z evrom. Podatki komisije kažejo, da se je v Veliki Britaniji ESI znižal za 1,7 točke, na Poljskem pa za 3,6 točke. Medtem ko je razpoloženje v industriji podobno kot v območju z evrom, so večje padce zabeležili v storitvah in trgovini na drobno. Podkazalnika razpoloženja v gradbeništvu in med potrošniki sta bolj ali manj stagnirala.

V Sloveniji se je kazalnik gospodarskega razpoloženja januarja zvišal za 1,6 točke na 109,9 točke.

Kazalnik poslovnega okolja (BCI) je medtem januarja v območju evra zdrsnil za 0,17 točke na 0,69 točke.