c S
Britanska podjetja naj bi pospešila priprave na brexit brez dogovora 30.01.2019 14:40 London, 30. januarja (STA) - Britanska podjetja bodo po odločitvi britanskega parlamenta, ki je pozval k ponovnim pogajanjem o ločitvenem dogovoru z EU in zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo, najverjetneje pospešila priprave na izstop Združenega kraljestva iz EU brez dogovora.

Tako je po poročanju BBC dejala izvršna direktorica britanskega podjetniškega združenja CBI Carolyn Fairbairn, ki ne verjame, da bi danes eno samo podjetje v Združenem kraljestvu ustavilo ali upočasnilo priprave na možnost neurejenega izstopa Velike Britanije iz EU.

"Bojim se, da jih bodo celo pospešila," je opozorila.

Britanska premierka Theresa May naj bi še danes na njeno željo imela več pogovorov z voditelji EU in Irske, potem ko je britanski parlament sinoči zavrnil brexit brez dogovora in pozval k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo, da bi se izognili trdi meji na irskem otoku.

Mayeva naj bi drevi tako govorila s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potrdili v njegovem uradu. Tudi irski premier Leo Varadkar je potrdil, da bo danes z Mayevo govoril po telefonu.

Na torkovo glasovanje britanskega parlamenta so se podjetja v Združenem kraljestvu odzvala z naraščajočo frustracijo in zaskrbljenostjo, je danes opozorila izvršna direktorica britanskega podjetniškega združenja CBI.

Ponovno odprtje pogajanj z EU bi bilo po njenem absurdno. Podjetja na Severnem Irskem so "izredno zaskrbljena", je opozorila in dodala: "Varovalka je tam z namenom." Nekega dne bi lahko tehnologija rešila problem meje na irskem otoku, do takrat pa je treba najti druge ureditve, je prepričana.

Stališču CBI, ki je pozdravilo odločitev britanskega parlamenta o zavrnitvi brexita brez dogovora, so pritrdila tudi druga poslovna združenja v Veliki Britaniji, poroča BBC.

Parlament je sicer pokazal, da nasprotuje brexitu brez dogovora, vendar pa ni storil ničesar, da bi to možnost "pospravil z mize", in deluje, kot da gre pri tem "bolj za upanje kot strategijo", je opozorila Fairbairnova. Pri tem je dodala, da mnoga mala in srednje velika podjetja niso storila nič, da bi se pripravila na "šok" ob morebitnem strmoglavljenju iz EU 29. marca.

Kot je opozoril izvršni direktor združenja proizvajalcev Severne Irske Stephen Kelly, so podjetja obupana in zaskrbljena zaradi zmede v zvezi z brexitom. Več kot 90 odstotkov članov tega združenja po njegovih besedah podpira ločitveni dogovor, vključno z varovalom, in počutijo se, da jih je parlament s torkovim glasovanjem pustil na cedilu. "Dogovor, ki ne deluje za Severno Irsko, ni dogovor," je opozoril.

Nasprotovanje brexitu brez dogovora so po poročanju BBC izrazila tudi druga britanska poslovna združenja. Generalni direktor Britanske trgovinske zbornice Adam Marshall pa je opozoril, da niti vlada niti številna podjetja niso pripravljena na izstop iz EU brez dogovora v dveh mesecih, zato ne bi smeli dovoliti, da se ta zgodi.