c S
V jeseniški bolnišnici po požaru uvedli interni nadzor nad upoštevanjem predpisov za požarno varnost 30.01.2019 13:52 Jesenice, 30. januarja (STA) - Po torkovem požaru v Splošni bolnišnici Jesenice, v katerem sta umrla dva bolnika, so uvedli interni nadzor nad upoštevanjem predpisov za požarno varnost, je v izjavi za medije povedal direktor bolnišnice Janez Poklukar. Kriminalistična preiskava še ni zaključena, zato podrobnosti požara pristojni še ne morejo razkriti.

Za požarno varnost v bolnišnici je po Poklukarjevih zagotovilih poskrbljeno skladno s predpisi. Uvedli so tudi interni nadzor, ki bo pokazal, ali so bili upoštevani vsi predpisi in pravila. Ob požaru se je sprožil sistem za javljanje, bolnišnica pa nima škropilnega sistema.

Ob tem je Poklukar opozoril, da je stavba jeseniške bolnišnice stara 70 let in rabi številne adaptacije. "Standardi se iz leta v leto spreminjajo, skladno s tem je treba razvijati," je dejal. V bolnišnici imajo tudi vaje evakuacije, vendar po po besedah Poklukarja "nobena vaja ni tako resnična, kot je sam dogodek".

V času požara je bilo v bolnišnici okoli 150 ležečih bolnikov, na oddelku za zdravstveno nego, kjer je zagorelo, pa 17.

V intervenciji je sodelovalo 16 poklicnih in 46 prostovoljnih gasilcev, ki stavbo dobro poznajo, saj redno pregledujejo hidrantno omrežje. "Bolnišnica je objekt večjega tveganja, gasilci se moramo z njimi seznaniti, če hočemo ustrezno ukrepati," je poudaril poveljnik operativne gasilske enote v Gasilsko reševalni službi Jesenice Robert Kejžar.

Gasilci pri evakuaciji okoli 50 oseb niso sodelovali, saj so za to poskrbeli že zaposleni v bolnišnici. Ti so z zapiranjem vrat tudi poskrbeli, da se dim ni širil po hodnikih, kar bi onemogočilo evakuacijo.

Kejžar je še pozval radovedneže, naj v podobnih situacijah ne bodo v napoto interventnim službam, ki hitijo na pomoč. Velikokrat marsikdo v lovu za dobro fotografijo ne razmišlja o tem, da s tem ogroža kakovost reševanja, je bil še kritičen.

Delo v bolnišnici se počasi vrača v vsakodnevne tirnice, zaprt pa ostaja oddelek za zdravstveno nego, kjer je zagorelo in trenutno še poteka kriminalistična preiskava. Zaradi čiščenja po širitvi dima v porodni blok je zaprt tudi ta. V porodnišnico Kranj so premestili eno porodnico, ostale pomoči drugih zavodov pa niso potrebovali.

Nujne porode bodo izvajali v nadomestnih prostorih, porodnice pa naprošajo, da se do odprtja porodnega bloka, če je le mogoče, na porod odpravijo v kranjsko porodnišnico.

Nekoliko je okrnjen tudi kirurški program. Kot je pojasnil Poklukar, morajo pregledati še prezračevalne sisteme v operacijskih dvoranah. Za danes so odpovedali nenujne operacije, v operacijskih sobah, ki nimajo istega prezračevalnega sistema, pa bodo izvedli vse nujne operacije.

Kriminalisti skupaj s strokovnjaki nacionalnega forenzičnega laboratorija danes nadaljujejo ogled kraja požara, v torek si je prizorišče ogledala tudi državna tožilka, je pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša. Kdaj bo preiskava zaključena, še ne morejo napovedati, vse, ki so bili prisotni na oddelku, pa policija naproša, da jim pomagajo pri razjasnitvi okoliščin.