c S
Hrvaška bo s 100 milijoni evrov financirala LNG na Krku 30.01.2019 13:18 Zagreb, 30. januarja (STA) - Hrvaška vlada je danes sklenila nakazati 100 milijonov evrov iz državnega proračuna za izgradnjo terminala za utekočinjeni zemeljski plin (LNG) na Krku. Vladna poteza za financiranje strateškega energetskega projekta je bila pričakovana glede na dejstvo, da niti na ponovljenih razpisih niso mogli prodati zadostnih zmogljivosti terminala.

Hrvaški minister za varstvo okolja in energetiko Tomislav Ćorić je povedal, da je LNG-terminal hrvaška strateška investicija, ki bo zagotovila raznovrstnost dobave plina na Hrvaško. Izpostavil je tudi varnostni in geopolitični značaj projekta, ki je ocenjen na 234 milijonov evrov.

Hrvaška vlada je z današnjo odločitvijo o financiranju zaprla finančno konstrukcijo za uresničitev projekta. Iz proračuna bodo za projekt namenili 100 milijonov evrov, in sicer po 50 milijonov v letih 2019 in 2020.

Interes v projektu je videla tudi Evropska unija, ki je odobrila 101,4 milijona evrov nepovratnih sredstev.

Ustanovitelja terminala, družbi hrvaško elektrogospodarstvo (Hep) in Plinacro, bosta zagotovila 32,6 milijona evrov.

Podjetji LNG Hrvatska in Plinacro sta napovedali, da bosta v četrtek zaključili ocenjevanje prispelih ponudb za zakup zmogljivosti plavajočega LNG. Hrvaški mediji so poročali, da sta se na razpis prijavila samo Hep in Ina, ki naj bi nameravala zakupiti približno pol milijarde kubičnih metrov plina.

Da bi bil projekt ekonomsko upravičen, bi moralo biti zakupljenih 1,5 milijarde kubičnih metrov, medtem ko je terminal projektiran za 2,6 milijarde kubičnih metrov plina.

Izide analize pričakujejo tudi v norveškem podjetju Golar Power, ki je zmagalo na lanskem razpisu za nakup plavajočega terminala, ki ga je objavil LNG Hrvatska. Za potrebe terminala na Krku bi prodali tanker Golar Viking, ki je bil zgrajen leta 2005 in ima letno zmogljivost 2,6 milijarde kubičnih metrov plina. Vrednost posla je 159,6 milijona evrov.

Če bo vse po načrtih, je LNG-tanker ob terminalu v Omišlju na Krku mogoče pričakovati jeseni 2020. Prvi plin z novega terminala naj bi stekel s 1. januarjem 2021.

Projekt plavajočega terminala že dlje časa močno kritizirajo lokalne oblasti na otoku Krku, ki ocenjujejo, da gre za ekonomsko, ekološko in energetsko slab in hkrati drag projekt.