c S
Na ministrstvu za delo bodo največ dodatnih sredstev namenili za socialne transferje 30.01.2019 12:53 Ljubljana, 30. januarja (STA) - Z rebalansom letošnjega proračuna, ki ga je vlada potrdila minuli teden, bo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predvidoma prejelo dodatnih 145,7 milijona evrov proračunskih sredstev. Največ od tega bodo namenili za transferje za socialno ogrožene, in sicer približno 86,5 milijona evrov, so pojasnili na ministrstvu.

Kot so za STA navedli na ministrstvu, bodo dodatna sredstva, ki jih bo ministrstvo predvidoma prejelo z rebalansom proračuna za letos, v največji meri namenjena financiranju družinskih transferjev in transferjev posameznikom in gospodinjstvom. Po njihovih navedbah so se namreč z letom 2019 tudi zaradi ugodnih gospodarskih gibanj odpravili praktično vsi varčevalni ukrepi na področju družinskih transferjev in transferjev najranljivejšim posameznikom ter gospodinjstvom.

Tako so se v celoti sprostili otroški dodatki in državne štipendije, dodatek za velike družine postaja univerzalna pravica in ni več vezan na cenzus. Materinsko nadomestilo je z letošnjim letom neomejeno, omejitev za starševsko nadomestilo se iz dvakratnika povprečne plače vrača na 2,5-kratnik, porodniška nadomestila pa bodo ponovno predstavljala 100 odstotkov povprečne plače v zadnjih 12 mesecih. Slovenija s tem ostaja socialna država in tudi država z eno od najbolj ugodnih družinskih politik na svetu, so prepričani na ministrstvu.

Ker bo za omenjene transferje in nadomestila letos treba nameniti več sredstev (ta presegajo predvidenih dodatnih 145,7 milijona evrov), bodo na ministrstvu ustrezno prilagodili porabo sredstev na drugih postavkah v okviru finančnega načrta. Tako bodo pripravili ukrepe, ki jih bodo predstavili v kratkem, so pojasnili na ministrstvu.

Tabela povečanja nekaterih ključnih postavk ministrstva:

postavka ministrstva dodatna sredstva

-------------------------------------------------------------

transferji za socialno ogrožene 86.539.331

transferji za socialno vključevanje invalidov 23.604.472

starševska nadomestila 22.656.358

otroški dodatek 13.636.754

drugi družinski prejemki 5.507.584

izvajanje zakona o osebni asistenci 2.050.000

štipendije 759.723

vir: MDDSZ