c S
Novartis lani povečal dobiček in prihodke 30.01.2019 12:49 Basel, 30. januarja (STA) - Švicarski farmacevtski koncern Novartis je lani ustvari 12,61 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 64 odstotkov več kot v predlani. Prihodki Novartisa, pod okrilje katerega sodi tudi slovenski Lek, so na letni ravni narasli za pet odstotkov na 51,90 milijarde dolarjev. Medtem je imela generična enota Sandoz lani slabše rezultate.

Novartis je lani dobiček okrepil z večjo prodajo, pa tudi z enkratnim učinkom dezinvestiranja na področju zdravil brez recepta v ZDA, s čimer so k dobičku dodali 5,7 milijarde dolarjev. Dobiček iz poslovanja je sicer lani upadel za pet odstotkov na 8,17 milijarde dolarjev, kar so v skupini, ki danes v Baslu predstavlja poslovne rezultate, pripisali stroškom prestrukturiranja in prevzemov.

Izvršni direktor Novartisa Vas Narasimhan je ob objavi poslovnih rezultatov ocenil, da so lani v skupini storili velike korake za preobrazbo Novartisa, ki se bo v prihodnje še bolj osredotočil na razvoj in izdelavo inovativnih zdravil. Novartis po njegovih besedah razvija nove terapevtske platforme, povečuje produktivnost in napreduje na področju digitalizacije.

Ob tem so v Novartisu izpostavili poslovanje njihove hčerinske družbe Alcon, ki izdeluje zdravila za oči in kontaktne leče. Po letih težav je ta lani znova izboljšala rezultate, in sicer so njeni prihodki narasli za pet odstotkov, dobiček iz osnovnega poslovanja pa za 10 odstotkov.

Novartisova generična enota Sandoz je lani beležila slabše poslovne rezultate. Sandozovi prihodki so na letni ravni upadli za tri odstotke na 9,86 milijarde dolarjev, dobiček iz poslovanja pa za dva odstotka na 1,33 milijarde dolarjev. Dobiček iz osnovnega poslovanja Novartisove generične enote se je v primerjavi s predhodnim letom zmanjšal za tri odstotke na dve milijardi dolarjev.

Kot so navedli v Novartisu, ima Sandoz težave predvsem v ZDA, kjer občutijo velik pritisk na cene. Brez upoštevanja vpliva poslovanja v ZDA bi Sandoz na letni ravni beležil triodstotno rast prihodkov. Sandoz je sicer lani začel s spreminjanjem portfelja, v prihodnje pa se bo družba osredotočila predvsem na stroškovno učinkovitejše poslovanje.

Izvršni direktor Novartisa je na današnji novinarski konferenci ocenil, da je za Sandozom "solidno leto v zaostrenem okolju", s tem pa je mislil predvsem na ZDA, kjer so cene zdravil občutno upadle. Sandoz bo v prihodnjih 18 mesecih po njegovih napovedih postal "avtonomna enota znotraj Novartisa", ki se bo še bolj osredotočila na proizvode z večjo dodano vrednostjo in podobna biološka zdravila.

Narasimhan sicer danes še ni predstavil natančnejših načrtov glede prihodnosti Sandoza, bo pa ta po njegovih besedah nadaljeval z "regionalno konsolidacijo" in dezinvestiranjem na manj uspešnih trgih. "Osredotočili se bomo predvsem na to, da bomo Sandozu omogočili rast in konkurenčnost," je dodal. Sandoz je del Novartisa in vanj bomo vlagali, da uspe, pa je odgovoril na vprašanje o morebitni prodaji družbe.

Prav tako natančnih informacij o načrtovanem dezinvestiranju ni podal Sandozov izvršni direktor Richard Francis. Poudaril je, da se bodo osredotočili na racionalizacijo poslovanja in povečanje učinkovitosti, pri tem pa bodo preverili, "na katerih trgih lahko pomembno vplivajo na dostopnost zdravil" in premislili prihodnje korake. Prav tako še ni mogoče napovedati, kje bi lahko Sandoz ukinil delovna mesta.

Francis je v pogovoru s slovenskimi mediji izpostavil, da se spremembe obetajo predvsem v ZDA, kjer se soočajo z najmočnejšo konkurenco. Velikih sprememb pa Francis zaenkrat ne napoveduje v Evropi, kjer je Sandoz najpomembnejši farmacevt na področju generičnih zdravil. Čeprav načrt, kaj se bo zgodilo v prihodnjem letu in pol s Sandozom, še ni znan, pa izvršni direktor Sandoza zaenkrat tudi ne pričakuje pomembnejših sprememb v Sloveniji, saj je, kot je poudaril, izredno zadovoljen z delom Slovencev v skupini. Poudaril je tudi doprinos, ki ga ima Slovenija na področju razvoja.

Samo v zadnjem četrtletju lani je Novartis ustvaril 13,27 milijarde dolarjev prihodkov, kar je bilo tri odstotke manj kot v zadnjem trimesečju leta 2017. Dobiček je na letni ravni v zadnjem trimesečju upadel za 32 odstotkov na 1,19 milijarde dolarjev. Padec so v skupini pripisali večjim stroškom prestrukturiranja in prevzemov.