c S
Siemens v minulem četrtletju s padcem dobička 30.01.2019 10:52 München, 30. januarja (STA) - Nemški industrijski koncern Siemens je v zadnjem trimesečju lani, ki za podjetje pomeni prvo v novem poslovnem letu, zabeležil 1,1 milijarde evrov čistega dobička, kar je pol manj kot v enakem predlanskem obdobju, ko je na dobiček vplivala prodaja družbe Osram in davčna reforma v ZDA.

V Siemensu so ob današnji objavi poslovnih rezultatov izpostavili, da so dosegli cilj, in pojasnili, da je bil dobiček v prvem četrtletju lanskega poslovnega leta prenapihnjen zaradi prodaje delnic nemškega proizvajalca svetlobnih teles Osram, ki je pred časom sodil pod okrilje koncerna, in enkratnega učinka davčne reforme v ZDA.

"Če izločimo te faktorje, je bil dobiček prvega četrtletja poslovnega leta 2019 na ravni preteklih let," sporočilo Siemensa povzema nemška tiskovna agencija dpa.

V koncernu so med drugim v minulem trimesečju zabeležili več naročil, predvsem so izpostavili 1,6 milijarde evrov vredno naročilo novih vlakov iz Velike Britanije.

Prihodki od prodaje so se na letni ravni okrepili za en odstotek na 20,1 milijarde evrov. Prvi mož Siemensa Joe Kaeser je poslovne rezultate pospremil z besedami, da jih čaka še veliko dela.

Kaeser se je dotaknil tudi morebitne združitve železniške divizije s francoskim Alstomom. Kot je izpostavil, je združitev dobra ideja, a je Siemens ne bo zasledoval za vsako ceno. Zeleno luč predlogu združitve mora sicer pokazati Evropska komisija, ki mora odločitev sprejeti do 18. februarja.