c S
Evropske borze previdno v nov dan 30.01.2019 10:47 London, 30. januarja (STA) - Vlagatelji na pomembnejših borzah v Evropi so v začetku današnjega trgovanja previdni, indeksi pa nimajo enotne smeri. Ne le, da bodo zvečer znani najnovejši sklepi ameriške centralne banke, danes se začenjajo tudi trgovinski pogovori med podpredsednikom kitajske vlade Liu Hejem in ameriškim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerjem.

Glede na zadnje novice ni videti, da bi v trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko v prihodnjih dneh prišlo do tako zelo zaželenega dogovora, pravijo analitiki.

Od ameriške centralne banke ni pričakovati korenitejše spremembe denarne politike. Potem ko je več visokih predstavnikov banke namignilo na premor pri zviševanju obrestnih mer, nihče ne pričakuje, da se bodo te še enkrat zvišale.

Velika negotovost pa vlada na trgih glede brexita. Britanski parlament je v torek zvečer podprl predlog, da vlada Bruselj pozove k novim pogajanjem o izstopnem sporazumu. Gre predvsem za vprašanje meje med Irsko in Severno Irsko. EU se je takoj odzvala in dala jasno vedeti, da dodatnih pogajanj ne bo.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure znižal za 0,02 odstotka in se giblje okoli 3153 točk.

V Frankfurtu je indeks DAX doslej izgubil 0,26 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,44-odstotno rast. Izven območja evra se je v Londonu indeks FTSE 100 doslej zvišal za 0,85 odstotka.

Verjetnost neurejenega izstopa Velike Britanije iz EU se je povečala, kar je močno obremenilo tečaj britanskega funta.

Tečaj evra ostaja krepko nad mejo 1,14 dolarja. Zjutraj je bilo treba na borzi v Frankfurtu za eno enoto skupne evropske valute odšteti 1,1440 dolarja, kar je podobno kot v torek zvečer. Evropska centralna banka je v torek določila referenčni tečaj evra pri 1,1422 dolarja.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes gibali neenotno. Borza v Tokiu je zabeležila 0,52-odstoten padec indeksa Nikkei. Tudi v Šanghaju se je indeks Shanghai Composite znižal za 0,72 odstotka, medtem ko je v Hongkongu indeks Hang Seng pridobil 0,40 odstotka vrednosti. Na Tajvanu so se delnice v povprečju podražile za 0,01 odstotka, v Južni Koreji za 1,05 odstotka in v Avstraliji za 0,20 odstotka.