c S
Koprska občina za racionalizacijo projekta dvigala na Markovec 30.01.2019 09:05 Koper, 30. januarja (STA) - Projekt mobilne vertikalne povezave na Markovec, kot je zastavljen, je po mnenju novega župana Kopra Aleša Bržana predrag. Na koprski občini zato proučujejo možnosti, kako bi projekt racionalizirali. Ob tem zagotavljajo, da je še dovolj časa za črpanje sredstev EU, ki bi jih lahko izkoristili tudi za drug projekt s področja mobilnosti.

Načrt izgradnje vertikalne povezave oz. dvigala, ki bi olajšal povezavo med Markovcem in obalo, je bil eden izmed najbolj prepoznavnih projektov bivšega župana Borisa Popoviča. Med idejnimi rešitvami, ki so prispele na občino, je strokovna komisija marca lani izbrala elaborat tandema arhitektov Massimiliana Fuksasa iz Rima in slovenskega arhitekta Sandija Pirša.

Izbrana rešitev je med drugim predvidela umestitev vertikalno vzpenjajoče se dvojne krožne spirale, kljub slovesu italijanskega arhitekta pa je že ob predstavitvi marsikoga zmotilo izstopanje predvidenega objekta v okolici. Med drugim bi stolp, ki bi v prvi fazi dosegel višino 80 metrov, z razgledno ploščadjo na Markovem hribu povezoval 100 metrov dolg steklen most. Bržan je pomisleke nad izvedbo projekta izrazil že v času predvolilne kampanje minulo jesen.

Na Mestni občini Koper so za STA potrdili, da proučujejo možnosti, kako bi obstoječi projekt racionalizirali. "Stališče župana kot tudi stališče širšega kroga članov Občinskega sveta Mestne občine Koper je, da je projekt mobilne vertikalne povezave na Markovec, tako kot je trenutno zastavljen, predrag," so pojasnili.

Če projekta ne bo mogoče prilagoditi na način, da bi bila njegova izvedba cenovno dostopnejša, bo občina v prihodnje iskala alternativne rešitve za premostitev višinske razlike med obalnim delom in Markovcem. Kot so poudarili, želijo izboljšati mobilnost ter olajšati dostop do obale in mesta z Markovega hriba, še zlasti za starejše in gibalno ovirane, ter spodbuditi občane k pogostejši uporabi alternativnih načinov prevoza.

Arhitekt Pirš je sicer pred dnevi za Primorske novice potrdil, da proučujejo tudi možnosti, da bi stolp z dvigali pomaknili bližje klifu, s čimer bi po eni strani skrajšali most, po drugi pa znižali stroške za temelje, ker bi objekt poskušali umestiti na trdnejšo podlago. Gašpar Gašpar Mišič, ki ga je Bržan pooblastil za spremljanje projekta, pa je za časnik ocenil, da bi lahko bil dostopni most za 20 do 30 metrov krajši, s čimer bi prihranili od dva do tri milijone evrov.

Občina naj bi do pomembnega deleža sredstev za projekt prišla prek kandidature za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev iz naslova celostnih teritorialnih naložb. Kot so za STA poudarili v Kopru, je časa za prijavo še dovolj: "Če dosežemo sprejemljivo ceno, se bomo na razpis prijavili z obstoječim projektom vertikalne mobilne povezave, sicer pa razpis omogoča, da sredstva koristimo za drug projekt s področja mobilnosti."