c S
TI: ZDA v Trumpovi dobi navzdol na lestvici zaznave korupcije 30.01.2019 07:14 Bruselj, 29. januarja (STA) - ZDA so v dobi predsednika Donalda Trumpa zdrsnile na svetovni lestvici zaznave korupcije, ugotavlja mednarodna nevladna organizacija za boj proti korupciji Transparency International (TI). Protikorupcijska prizadevanja so sicer zastala v večini držav, kar prispeva k poglabljanju krize demokracije v svetu, še izpostavljajo.

ZDA so v poročilu izpostavljene kot država, ki jo je treba opazovati, saj so v primerjavi z lani izgubile štiri točke in tako z oceno 71 od 100 prvič po letu 2011 izpadle iz skupine najboljših dvajsetih držav na lestvici. Uvrstile so se na 22. mesto.

Poročilo TI, ki temelji na podatkih številnih mednarodnih organizacij, vključno s Svetovno banko in Svetovnim gospodarskim forumom, vključuje 180 držav in ozemelj. Možna je ocena od nič, kar pomeni skrajno skorumpiran, do sto, kar pomeni zelo čist.

ZDA se soočajo z grožnjo sistemu nadzora in ravnotežja ter erozijo etičnih norm na najvišji ravni oblasti, navajajo avtorji poročila.

"S tem ko so številne demokratične institucije v svetu ogrožene, pogosto zaradi voditeljev z avtoritarnimi ali populističnimi težnjami, moramo storiti več za okrepitev sistema nadzora in ravnotežja ter zaščito pravic državljanov," je izpostavila izvršna direktorica TI Patricia Moreira.

Korupcija razžira demokracijo in ustvarja začarani krog, v katerem korupcija spodkopava demokratične institucije, nato pa so šibke institucije manj sposobne nadzorovati korupcijo, je ponazorila problem.

Več kot dve tretjini držav sta dobili oceno pod 50, povprečna ocena je 43. Od leta 2012 je le 20 držav bistveno izboljšalo rezultat, med njimi Argentina in Slonokoščena obala, šestnajst pa je precej nazadovalo, vključno z Avstralijo, Čilom in Malto.

Na vrhu lestvice sta Danska in Nova Zelandija z 88 oziroma 87 točkami. Na dnu Somalija, Južni Sudan in Sirija z desetimi in 13 točkami. Najboljša regija je Zahodna Evropa s povprečno oceno 66, najslabše pa podsaharska Afrika s povprečno oceno 32 ter Vzhodna Evropa in osrednja Azija s povprečno oceno 35.

V EU v TI izpostavljajo nazadovanje Madžarske, ki je zdrsnila za devet točk in se uvršča na 64. mesto, in Malte, ki je zdrsnila za šest točk in se uvršča na 51. mesto. Slovenija si s 60 točkami s Poljsko deli 36. mesto, kar je slabši rezultat kot lani.

V TI pozivajo h krepitvi institucij, odgovornih za ohranjanje sistema nadzora in ravnotežij nad politiko, k dejanskemu izvajanju protikorupcijske zakonodaje, podpori svobodnim in neodvisnim medijem ter zagotavljanju varnosti novinarjev, da bodo lahko svoje delo opravljali brez ustrahovanja in nadlegovanja.