c S
Pogajanja med Slovenijo in Verbundom potekajo 30.01.2019 08:53 Ljubljana/Vuzenica, 30. januarja (STA) - Medtem ko pred sodišči v Mariboru, na Ptuju in Slovenj Gradcu potekajo postopki v tožbah proti avstrijski družbi Verbund, ki so jih vložili oškodovanci v poplavah Drave novembra 2012, tudi občine, pa Republika Slovenija, ki prav tako toži Verbund, s podjetjem poskuša doseči dogovor. Pogajanja potekajo, so za STA potrdili na okoljskem ministrstvu.

"Pogajanja potekajo, zato je v tej fazi neprimerno, da bi vsebino pogajanj komentirali," so navedli na okoljskem ministrstvu.

Tamkajšnji državni sekretar Simon Zajc je namreč vodja nove pogajalske skupine, ki jo je vlada oktobra lani imenovala za zastopanje Slovenije v pogajanjih z avstrijsko stranjo v povezavi s poplavami reke Drave novembra 2012. V pogajalsko skupino je bil med drugim imenovan tudi državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Dobran Božič.

Pogajanja potekajo s predstavniki avstrijskega upravljavca elektrarn na Dravi, družbo Verbund, na ministrstvu za okolje pa so navedli še, da bi bilo preuranjeno ugotavljanje, kakšen vpliv bodo pogajanja imela na ostale tožbene zahtevke.

Medtem je župan Občine Vuzenica in državni svetnik Franc Golob na seji državnega sveta pred tednom dni na vlado naslovil več vprašanj, povezanih s Verbundom. Po navedbah Goloba naj bi avstrijski Verbund naši državi plačal 20 milijonov evrov. Zato ga zanima, za katero škodo, ki je ob takratnih poplavah nastala na državni, občinski in zasebni infrastrukturi, bo Verbund plačal Sloveniji in za katere namene ter na kakšen način se bodo prejeta sredstva iz naslova odškodnine porabila.

Golob odgovor od vlade pričakuje v mesecu dni. Za STA je povedal, da se je na občini proti koncu lanskega leta oglasil predstavnik Uprave RS za zaščito in reševanje in ga seznanil z informacijo, da naj bi Slovenija prejela sredstva iz naslova odškodninskega zahtevka zaradi škode po poplavah Drave novembra 2012 v vrednosti okoli 20 milijonov evrov, ki naj bi jih plačal Verbund.

V zvezi s tem je Občina Vuzenica po županovih besedah dobila možnost pridobitve posebnih protipoplavnih vreč. "Če gre za denar, ki ga je skozi poravnavo oz. priznanje krivde priznalo podjetje Verbund, zahtevamo in pričakujemo, da bo ta denar šel v protipoplavne ukrepe na reki Drave," je dejal Golob, ki ne pristane na to, da bi se denar namenjal še za nakupe, ki niso vezani na protipoplavno zaščito ob reki Dravi.

Z Uprave RS za zaščito in reševanje so v zvezi s tem za STA sporočili, da v tem trenutku postopek v zvezi z odškodnino zaradi poplav novembra 2012 še poteka in da se iščejo najboljše možne rešitve. "V upravi smo bili povabljeni k sodelovanju, predvsem z vidika naše pripravljenosti sistema na poplave," so še navedli na upravi.

V tej zadevi doslej ni bilo sklenjene nobene poravnave in izplačane nobene odškodnine, pa so za STA pojasnili na državnem odvetništvu.

Znano je le, da je država tožbi proti Verbundu vložila na Okrožno sodišče v Mariboru in Deželno sodišče v Celovcu. Kolikšen je natančen znesek zahtevane odškodnine v tožbi, vloženi na mariborsko sodišče, uradno ni znano, po neuradnih informacijah je zahtevani znesek v tožbi 71 milijonov evrov.

V Sloveniji sicer največ tožb proti družbi Verbundu, ki jo oškodovanci krivijo za tako zelo naraslo Dravo v začetku novembra 2012, vodi Okrožno sodišče v Mariboru, in sicer skupno 42 tožb v skupnem znesku zahtevanih odškodnin skoraj sto milijonov evrov. V Mariboru so postopki tudi najdlje, saj že imajo izdelana prva izvedenska mnenja, ki pa na obravnavah še niso bila predstavljena. Po neuradnih informacijah so izvedenska mnenja obremenilna za Verbund.

Skupno slovenska sodišča na Ptuju, v Mariboru in Slovenj Gradcu obravnavajo okoli 80 tožb proti Verbundu, skupni zahtevani znesek vseh tožb pa je okoli 107 milijonov evrov.

Verbund krivdo za tako naraslo Dravo novembra 2012 vseskozi zavrača. Se je pa Verbund po poročanju Dela aprila lani poravnal z obmejno avstrijsko občino Labot (Lavamünd), ki meji na Občino Dravograd. Občina Labot je tožbo proti Verbundu v vrednosti 620.000 evrov umaknila, ob tem pa zatrdila, da za umik tožbe niso dobili denarja, da pa je bilo že pred katastrofalno poplavo novembra 2012 jasno, da Labot potrebuje protipoplavno zaščito. Verbund bo zanjo prispeval 1,9 milijona evrov, navaja Delo.