c S
Delavec IPS ni uspel iztožiti Luke Koper za zaposlitev 30.01.2019 08:14 Koper, 30. januarja (STA) - Delavcu, ki je v koprskem pristanišču na avtomobilskem terminalu delal za enega od izvajalcev pristaniških storitev, t. i. IPS, na delovnem sodišču v Kopru ni uspelo uveljaviti delovnega razmerja v Luki. Odločitev še ni pravnomočna, delavec pa se je že pritožil na višje sodišče.

Renato Korsič, ki dela pri izvajalcu pristaniških storitev ST, je hotel iztožiti zaposlitev v Luki. Tožbo je vložil tako proti svojemu delodajalcu kot proti Luki Koper, in sicer za ugotovitev ničnosti pogodb in ugotovitve pogodbe o zaposlitvi ter priznanje vseh pravic iz delovnega razmerja z Luko. Korsičev zagovornik Marko Blatnik je pri tem ocenil, da oškodovanje delavca iz naslova razlike v plači znaša 40.000 evrov, poročajo Primorske novice.

Delavec je hotel dokazati, da je bil v resnici "zaposlen" v Luki. Njegov odvetnik je na sodišču poudarjal, da tožeča stranka v Luki dejansko opravlja delo v organiziranem delovnem procesu, da pri delu sledi navodilom in odredbam Luke, in ne podjetja IPS, ter da gre torej za tipično opravljanje agencijske dejavnosti, za kar izvajalec pristaniških storitev nima dovoljenja.

Zagovornik Luke Koper je navedel, da je Luka delavcu priznala vse pravice iz naslova izvajalca storitev ter da ne drži, da je sistem naročanja IPS neprimeren. Zagovornica družbe ST pa je na sodišču poudarila, da je Korsič pogodbo z njimi podpisal prostovoljno, so še povzele Primorske novice.

Sodišče ni pritrdilo delavcu in ni potrdilo trditev, da bi delavca neposredno najemala Luka Koper. Blatnik pa je kljub temu izpostavil, da je sodišče v obrazložitvi sodbe pokazalo, da gre za naravo agencijskega dela, sam pa se je pritožil na višje sodišče. V Luki sodnega postopka ne komentirajo, saj še ni zaključen, še piše časnik. Ob tem spominja, da gre za eno od dveh tožb delavcev pri IPS za zaposlitev v Luki, ena pa je bila že prej ustavljena.

Luka Koper sicer od lanske jeseni pospešeno implementira tristebrni model za rešitev problematike IPS. Ta predvideva neposredno zaposlitev nekaj več kot 300 delavcev, izbor kadrovskih agencij in prek tega še skoraj 350 agencijskih zaposlitev ter izbor izbor zunanjih pogodbenih podjetij za opravljanje specifičnih storitev, kar bi zagotovilo dodatnih 500 zaposlitev.