c S
DZ bo odredil parlamentarno preiskavo o DUTB 30.01.2019 07:41 Ljubljana, 30. januarja (STA) - DZ bo danes odredil parlamentarno preiskavo o delovanju Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), s katero želijo med drugim ugotoviti, ali so nosilci javnih funkcij vplivali na odločitve DUTB glede prodaje terjatev. DZ bo razpravljal tudi o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi migracij.

Poslanci želijo s preiskovalno komisijo, katere ustanovitev je predlagala NSi, podprle pa so jo tudi vse ostale parlamentarne stranke, ugotoviti, ali so nosilci javnih funkcij vplivali na domnevno negospodarne ali protipravne odločitve DUTB glede prenosa, upravljanja in prodaje terjatev ter drugega premoženja.

Obstajajo namreč sumi, da je bilo pri dosedanjem delovanju DUTB več negospodarnih in protipravnih odločitev, vključno s kaznivimi dejanji, je decembra dejal poslanec Jernej Vrtovec (NSi), ki bo vodil komisijo.

Eden bistvenih elementov delovanja komisije, ki se bo osredotočila na obdobje od februarja 2009 naprej, ko so po Vrtovčevih besedah prišli prvi pozivi Evropske komisije k ustanovitvi slabe banke, bo ugotavljanje, kako je DUTB preverjala kupce terjatev, da ti terjatev niso prodali prvotnim dolžnikom.

Med cilji je tudi preverjanje ustreznosti odločanja v postopkih prenosa terjatev na slabo banko, saj so bile prenesene tudi terjatve nekaterih podjetij, ki so redno odplačevala svoje obveznosti. Preveriti želijo tudi upravljanje s slabimi terjatvami in interno poslovanje DUTB.

Poslanci pa bodo razpravljali tudi o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi migracij, ki so ga v DZ vložili poslanci SDS in SNS. V opozicijskih strankah menijo, da je treba odločanje o migracijah prepustiti ljudstvu. Poslanci koalicijskih vlad in zunanji minister Miro Cerar pa izpostavljajo brezpredmetnost obravnave predloga.

Glasovanje o predlogu za razpis referenduma bo v četrtek. Pričakovati je, da ga bodo poslanci zavrnili, saj ga je pred tem zavrnil tudi že odbor DZ za zunanjo politiko.