c S
Nadaljevanje trgovinskih pogajanj med ZDA in Kitajsko v senci primera Huawei 30.01.2019 07:39 Washington, 30. januarja (STA) - V Washingtonu se bodo danes uradno nadaljevala trgovinska pogajanja med Kitajsko in ZDA. Namestnik kitajskega premierja Liu He, ki vodi kitajsko delegacijo, je v ameriško prestolnico prispel že v ponedeljek. Pogovori bodo sicer potekali v senci primera Huawei.

Tožilci pravosodnega ministrstva ZDA so v ponedeljek vložili obtožnico proti kitajskemu tehnološkemu velikanu Huawei v povezavi s kršenjem sankcij proti Iranu, v zvezni državi Washington pa še obtožnici proti dvema hčerinskima družbama Huaweija zaradi kraje poslovnih skrivnosti T-Mobilu. Pred tem je Peking razburila decembrska aretacija glavne finančne direktorice Huaweia Meng Wanzhou na podlagi ameriškega zapornega naloga v Kanadi.

Pri Huaweiju so izrazili razočaranje nad obtožnicami in zavrnili vse očitke.

Ameriški minister za trgovino Wilbur Ross je sicer poudaril, da je sodni postopek proti Huaweiju "popolnoma ločen od naših trgovinskih pogajanj s Kitajsko". Je pa dodal, da bo ministrstvo še naprej sodelovalo z drugimi agencijami v državi z namenom zaščititi ameriške varnostne interese.

Ameriška in kitajska delegacija bosta v prihodnjih dveh dneh spregovorili o gospodarskih in trgovinskih vprašanjih "in skupaj delali na implementaciji soglasja", ki sta ga decembra lani dosegla kitajski predsednik Xi Jinping in njegov ameriški kolega Donald Trump.

Trump in Xi sta se 1. decembra lani ob robu vrha skupine G20 v Argentini dogovorila, da se obe strani do 1. marca vzdržita uvajanja novih carin.

Washington zahteva konec prakse prisilnega prenašanja in kraje ameriške tehnologije na Kitajskem. Prav tako terja ukinitev subvencij za kitajska podjetja. Ob tem želi Trump znižati visoke presežke, ki jih v trgovini z ZDA ustvarja Kitajska; v letu 2018 je ta presežek dosegel rekordnih 323,3 milijarde dolarjev.

Trumpova administracija je lani uvedla visoke carine na 250 milijard dolarjev vreden uvoz kitajskega blaga. Peking se je odzval s carinami na 110 milijard dolarjev vredne ameriške proizvode. Brez rešitve trgovinskega spora bi se lahko ameriške carine na 200 milijard kitajskega blaga z 10 odstotkov 2. marca zvišale na 25 odstotkov.