c S
V razpravi o ustavni tožbi zoper Šarca tudi o načinu financiranja zasebnega šolstva 29.01.2019 15:24 Ljubljana, 29. januarja (STA) - Poslanska razprava ob predlogu ustavne obtožbe premierja Marjana Šarca se je popoldne v veliki meri osredotočila tudi na razpravo o tem, v kolikšni meri financirati zasebno šolstvo. V SDS in NSi so zagovarjali stališče, da je treba javne programe v zasebnih osnovnih šolah financirati 100-odstotno, medtem ko v koaliciji vidijo tudi druge rešitve.

Čeprav se je večina poslancev, ki so razpravljali v dozdajšnjem popoldanskem delu zasedanja DZ, strinjala, da je treba odločbo ustavnega sodišča glede financiranja javnih programov v zasebnih osnovnih šolah uresničiti, pa je razprava pokazala, da o tem, kako to narediti, obstajajo različna mnenja.

V SDS in NSi so prepričani, da je treba javne programe v zasebnih osnovnih šolah financirati v enaki višini kot v javnih šolah, to je v celoti. Slednje namreč po njihovem izvira iz določb ustave, tako pa je določilo tudi ustavno sodišče.

Po drugi strani v SD temu po besedah Marka Koprivca nasprotujejo. Po njegovih besedah ne bodo pristali na takšen način uresničitve ustavne odločbe, ki bi šel v smeri izenačevanja financiranja javnih in zasebnih šol. "Javne šole so za socialdemokracijo svete in ne bomo pristali na rešitve, ki bi jih začele izpodkopavati," je dejal.

Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) je dejala, da polno financiranje celotnega programa v zasebnih osnovnih šolah zanje ni sprejemljivo. Po njenih besedah je namreč tudi ustavno sodišče zapisalo, da državi ni treba financirati izvajanja nadstandardnih oziroma razširjenih programov, s katerim zasebne šole zasledujejo svoje partikularne interese.

Jelka Godec (SDS) je na to odgovorila, da si v SDS za kaj takega niti na zavzemajo in da o tem ne govori niti odločba ustavnega sodišča. "V SDS v vseh svojih predlogih govorimo, da se razširjen program oziroma nadstandard, ki zasleduje partikularne interese zasebne šole, ne financira. Govorimo pa o tem, da se mora v celoti financirati javnoveljavni obvezni osnovnošolski program v zasebnih šolah", ki je trenutno financiran 85-odstotno, je dejala.

Milan Brglez (SD) pa vidi več mogočih rešitev za uresničitev ustavne odločbe in ne zgolj te, ki jo je v dozdajšnjih nekajkratnih poskusih v DZ predlagala SDS. Da obstaja več možnosti, je po njegovem potrdila tudi zakonodajno-pravna služba DZ, zato "koalicija ne bo pristala na izsiljevanje zgolj z eno rešitvijo". Se pa strinja, da je treba odločbo ustavnega sodišča uresničiti.

V SMC so po besedah Janje Sluga za to, da se ustavno odločbo uresniči in da se to naredi kar se da hitro. "Zato vas pozivam, predvsem koalicijo, seveda tudi opozicijo, da ko bo predlog na mizah, da boste prispevali svoje glasove," je dejala.

V razpravi se je razvnela tudi polemika o tem, v kolikšni meri dovoliti zasebne šole in ali lahko te ogrozijo javno šolstvo. "Sprašujem se, kako lahko en odstotek zasebnih šol osiromaši ostalih 99 odstotkov javnih šol? To je je možno samo v neki fikciji ljudi, ki nimajo drugih argumentov, zakaj spoštovati odločbo ustavnega sodišča," je dejal Tomaž Lisec (SDS). Nasploh moramo v Sloveniji po njegovem začeti razmišljati o tem, ali imamo dobre ali slabe šole, in ne o tem, ali imamo javne ali zasebne šole.

Koprivc nasprotno meni, da so boljše javne šole, saj so dostopne vsem, ne glede na to, kakšne vere je nekdo ali s katerega dela države prihaja. Poleg tega so brezplačne.

Jožef Horvat (NSi) je dejal, da se v NSi zavzemajo za javno šolstvo, enako kot tudi za javno zdravstvo, so pa zasebne šole in zasebne klinike tiste, ki bogatijo javno šolstvo oziroma zdravstvo. Izpostavil je, da analize kažejo, da so zasebne šole v svetu vedno bolj priljubljene.