c S
Inšpekcijski nadzor pri Termitu ni pokazal nepravilnosti 29.01.2019 14:48 Ljubljana, 29. januarja (STA) - Inšpekcija za okolje in naravo državnega inšpektorata za okolje in prostor je 16. januarja pri družbi Termit, ki jo je Občina Moravče obtožuje odlaganja nevarnih odpadkov, opravila izredni inšpekcijski nadzor. Ta ni pokazal nepravilnosti, so za STA povedali na ministrstvu za okolje in prostor.

"Pri nadzoru izvajanja določil veljavnih predpisov, ki sodijo pod pristojnost inšpekcije oz. veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja, inšpekcija nepravilnosti ni ugotovila," so sporočili z ministrstva in inšpektorata.

Opravljen je bil tudi vpogled v informacijski sistem za ravnanje z odpadki. Inšpektorji ugotavljajo, da so vse kode odpadkov navedene v okoljevarstvenem dovoljenju, prav tako skupna količina ne presega količine, dovoljene v okoljevarstvenem dovoljenju.

Minister za okolje in prostor Jure Leben je sicer na podlagi očitkov Občine Moravče naročil tudi nova strokovna in neodvisna merjenja na podlagi vrtin, iz katerih bodo odvzeti vzorci tal. Javno naročilo za opravljanje teh meritev je v postopku priprave razpisa, so povedali na okoljem ministrstvu.

Dodali so še, da je družba Termit v letu 2017 vložila vlogo za spremembo okoljevarstvenega dovoljenja, v kateri so sporočili spremembo glede velikosti materiala in načina priprave materiala, ki ga vgrajujejo v tla po izkopu kremenčeve surovine. Agencija RS za okolje (Arso) pa je začela tudi s postopkom preverjanja okoljevarstvenega dovoljenja po uradni dolžnosti zaradi spremembe predpisov, izdanih po njegovi pravnomočnosti. Gre za postopek, v okviru katerega Arso okoljevarstveno dovoljenje podjetja uskladi s prenovljeno zakonodajo.

Župan Občine Moravče Milan Balažic je v začetku januarja zatrdil, da Termit vse od leta 2000 na območju nekdanjega odkopa kremnovega peska v občini odlaga odpadni gradbeni material, med katerim so se znašli tudi azbest, steklena volna, plastika in različna olja. V zadnjih dveh letih pa naj bi na tamkajšnji deponiji zakopavali tudi strupene odpadke s pogorišča Kemisa.

Podjetji Termit in Kemis sta očitke zavrnili. Geološki zavod Slovenije pa je zavrnil Balažiceve trditve glede nestrokovnega in zavajajočega vzorčenja v času njihove analize na območju nekdanjega odkopa Drtija.