c S
Turški lastniki nadaljujejo z modernizacijo tovarne ivernih plošč 29.01.2019 14:08 Dravograd, 29. januarja (STA) - Podjetje v turški lasti Yildiz Entegre Adria, ki je lastnik tovarne ivernih plošč na Koroškem, nadaljuje z modernizacijo te tovarne. "Naš cilj je čim prej zaključiti proces modernizacije in čim prej začeti s proizvodnjo," je za STA dejal direktor družbe Ibrahim Yavuz. Podrobnejše časovnice ni želel razkriti, poudaril pa je, da so načrti dolgoročni.

Podjetje v turški lasti Yildiz Entegre Adria je v začetku lanskega leta postalo lastnik propadle tovarne ivernih plošč v Otiškem Vrhu. Turški kupci so za tovarno, ki se je v okviru stečajnega postopka Lesne Tovarne ivernih plošč Otiški Vrh (Lesne TIP) prodajala po izhodiščni ceni 5,5 milijona evrov, ponudili in plačali 7,5 milijona evrov. Še pred nakupom tovarne so septembra 2017 od finančne družbe Heta za dva milijona evrov kupili tudi osrednji stroj tovarne, 200 metrov dolgo kontinuirano stiskalnico.

Lani so novi lastniki začeli tovarno obnavljati in sredi leta napovedovali skupno za 45 milijonov evrov vlaganj. Lani so zagon proizvodnje ivernih plošč napovedovali za letošnjo pomlad, a trenutno direktor o podrobnejših časovnih načrtih ne želi govoriti.

"Kljub dejstvu, da je bila tovarna v regiji zelo močna in znana, je ta modernizacija neizogibna, saj je tovarniški strojni park daleč zaostajal za zahtevami današnjega časa. Postopek obnove smo začeli v skladu s študijo izvedljivosti, ki smo jo pripravili po zaključku uradnih postopkov, potrebnih za prenos tovarne," je pojasnil direktor.

Trenutno so končali demontažo starih proizvodnih linij in izbrali strojni park, s katerim bodo nadomestili odstranjene linije. Modernizacija bo omogočila povečanje proizvodnih zmogljivosti do načrtovanih 490.000 kubičnih metrov na leto. Iverne plošče bodo prodajali na domači trg, v Italijo in na Balkan, prek Luke Koper načrtujejo tudi prodajo v afriške države.

Proces modernizacije tovarne načrtujejo fazno. Ko bo zaključena prva faza, bodo začeli s proizvodnjo s 170 do 180 zaposlenimi. Po zaključku vseh faz projekta v družbi ocenjujejo, da bo število zaposlenih doseglo oz. preseglo številko 210. Trenutno imajo v podjetju 33 zaposlenih.

"Naša glavna naloga je v čim krajšem času začeti s proizvodnjo v našem obratu, saj je to izrednega pomena tako za našo družbo kot tudi za slovensko gospodarstvo. Vendar pa imajo na tako obsežne naložbe vpliv tudi spremembe v gospodarstvih, ki niso del poslovnih načrtov," je opozoril Yavuz in spomnil na nihanja v gospodarstvih razvitih držav in tudi držav v vzponu ter na valutna nihanja v Turčiji v zadnjih mesecih.

Zaradi tega je bila družba v turški lasti primorana popraviti oz. spremeniti začetne načrte glede naložbe v Sloveniji. "Čeprav je to pripeljalo do nekaterih zamikov, se naša investicija nadaljuje brez kakršnihkoli težav," je zagotovil direktor podjetja Yildiz Entegre Adria, ki je v pogovoru posebej poudaril dobro geografsko lego in številne potenciale Slovenije.

"Želimo prispevati k slovenski industrijski infrastrukturi, prav tako pa tudi z izvozom svetu razkriti slovensko moč v sektorju lesnih proizvodov," je še poudaril direktor podjetja, ki ima tako z državnimi uradniki kot pristojnimi organi na lokalni ravni dobre izkušnje in ki Slovenijo vidi kot privlačno državo v smislu naložb.

Morebitna vzpostavitev tovarne lepila v Sloveniji za zdaj ni aktualna, trenutna odločitev je, da potrebe po lepilu, ki ga bodo potrebovali v proizvodnji ivernih plošč, pridobijo od drugih proizvajalcev. "Ta naložba bo ponovno aktualna z rastjo industrije oz. sektorja lesnih proizvodov," je še napovedal direktor. Glede dobave lesa za proizvodnjo ivernih plošč pa računa, da ga bodo pridobivali s Koroške in tudi drugih slovenskih regij, dobrega sodelovanja si želi tudi z družbo Slovenski državni gozdovi, s katero so prav tako v stiku.

Medtem se stečaj podjetja Lesna TIP, ki se je začel 23. marca 2016, ko je podjetje imelo 85 delavcev, bliža koncu. Konec lanskega leta so nekdanji zaposleni na svoje račune prejeli v celoti izplačane prijavljene prednostne terjatve skupaj z obrestmi. Gre za neizplačan del zadnje plače in odpravnine.

Skupni znesek teh izplačil je znašal dobrih 666.000 evrov, v tem znesku pa so všteta tudi izplačila Javnemu jamstvenemu, preživninskemu in invalidskemu skladu RS v višini okoli 220.000 evrov, ter poplačila za Zpiz, ZZZS in Furs v skupni višini okoli 35.000 evrov, je razvidno iz objave na spletni strani Ajpesa.

V stečajni masi je ostalo še nekaj razpršenih terjatev. Stečajni upravitelj Marko Drobež je za STA ocenil, da bi se stečajni postopek morda lahko zaključil v letošnjem letu.