c S
Pripravljene štiri različice za izpolnitev ustavne odločbe 29.01.2019 13:37 Ljubljana, 29. januarja (STA) - Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je v izjavi ob robu seje DZ pojasnil, da so na ministrstvu pripravili štiri različice oz. predloge za uresničitev ustavne odločbe U-I-269/12 glede financiranja zasebnih osnovnih šol. Koalicijski partnerji jih bodo na mizo prejeli v tednu ali dveh, je napovedal minister. Pred tem predlogov vsebinsko ne želi razkrivati.

Poslanci prav danes razpravljajo o predlogu SDS in SNS za ustavno obtožbo predsednika vlade Marjana Šarca. Omenjeni stranki sta predlog obtožbe vložili zaradi neizpolnjevanja ustavne odločbe glede financiranja zasebnih osnovnih šol.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Pikalo je ob robu seje v izjavi novinarjem ocenil, da je predlog ustavne obtožbe oz. današnja razprava povsem nepotrebna politizacija šolskega prostora, s katero se po njegovem mnenju dela škoda šoli in šolarjem. Spomnil je, da se o uresničitvi ustavne odločbe pogovarjamo po nekaj mesecih dela te vlade in v tem mandatu dejansko še ni bilo možnosti, da bi odločbo izpolnili. "Slovenska javna šola je dobra in je za vse, od prvega do zadnjega državljana," je še dodal.

Pojasnil pa je, da so na ministrstvu pripravili štiri možnosti za uresničitev ustavne odločbe. Dokler se o njih ne izrečejo koalicijski partnerji, jih vsebinsko ne želi razkriti, okvirno pa po njegovih navedbah načrtujejo, da bi bile rešitve pripravljene do naslednjega šolskega leta.