c S
Na forumu SBC tudi premier Šarec in trije ministri 29.01.2019 13:19 Ljubljana, 29. januarja (STA) - V postojnskem hotelu Jama se bo v ponedeljek odvil forum Kluba slovenskih podjetnikov (SBC). Na dogodku se bodo med drugim spraševali, kako pospešiti rast dodane vrednosti po zgledu Švice in kako spodbuditi podjetno Slovenijo. Gostili bodo tri ministre - za finance, gospodarstvo in delo, udeležence bo nagovoril tudi premier Marjan Šarec.

Klub slovenskih podjetnikov, ki trenutno šteje 162 članov, bo prihodnji teden v Postojni združil 300 uspešnih podjetnikov ter vodilne predstavnike politike. Forum bo razdeljen v dva sklopa: prvi bo obravnaval Švico kot zgled za Slovenijo, drugi sklop pa bo namenjen rešitvam za podjetno Slovenijo.

Na forumu bo tako razprava potekala o tem, kako Švicarji skrbijo za to, da imajo tako visoko dodano vrednost, kaj na tem delajo švicarska država in švicarska podjetja, je na današnji predstavitvi dogodka za novinarje v Ljubljani povedal izvršni direktor SBC Goran Novković.

"Švica je izjemno močna v dodani vrednosti, v Sloveniji pa je rak rana, da kljub precej dobri gospodarski rast v zadnjih letih dodana vrednost ni rasla tako hitro. Z vidika dodane vrednosti želimo pokazati, kaj bi morali storiti, da bi ta kazalec pri nas hitreje rasel," je pojasnil Novković.

Glavni gost v tem delu bo predsednik največje gospodarske organizacije v Švici Economiesuisse Heinz Karrrer, povabili pa so tudi slovenske podjetnike, ki sodelujejo s Švico ali imajo Švicarje v lastništvu družb. Razlike med načinom delovanja in miselnostjo v Sloveniji in v Švici pa bodo izpostavili mladi Slovenci, ki delajo za švicarska podjetja.

V drugem delu bo razprava tekla predvsem o ukrepih slovenske vlade za boljše podjetniško okolje v letošnjem letu. V tem delu bo udeležence nagovoril predsednik vlade Marjan Šarec, v razpravi o konkretnih ukrepih pa bodo ob prodornih slovenskih podjetnikih sedeli minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za finance Andrej Bertoncelj ter ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer.

V okviru foruma bodo udeleženci spoznali tudi izkušnje Avstrije s tamkajšnjo davčno reformo iz leta 2016 in načrte sprememb v letu 2020. Predstavil jih bo regionalni direktor za davke in carine na avstrijskem finančnem ministrstvu Marian Wakounig.

V SBC sicer vladi predlagajo pet temeljnih ukrepov za spodbuditev gospodarstva. Na prvem mestu je občutna razbremenitev plač prek celovite davčne reforme, sledi prožnejši trg dela. Predlagajo denimo poenostavitev postopka redne odpovedi o zaposlitvi nemotiviranih oz. neuspešnih delavcev v okviru dopustne letne kvote. Podjetje bi v okviru t. i. kvotnih zamenjav moralo v določenem času na mesto odpuščenega zaposliti drugega delavca.

Želijo si tudi ukrepe za boljše izobraževanje in zadrževanje sposobnih mladih kadrov v Sloveniji, privabljanje kadrov iz tujine ter spodbujanje investicij.