c S
Slovenija na 29. mestu na svetu po privlačnosti za najboljše kadre 29.01.2019 11:55 Ljubljana, 29. januarja (STA) - Slovenija se je v letošnji raziskavi GTCI med 125 svetovnimi državami po privlačnosti za najboljše kadre uvrstila na 29. mesto, Ljubljana pa na 50. mesto glede na mestni indeks konkurenčnosti. Adecco Slovenija v prestolnici vidi velik potencial, med možnostmi za izboljšave pa vidijo povezljivost letališč in poenostavitev procesa zaposlovanja.

Države se glede na uspešnost v globalnem indeksu konkurenčnosti talentov (GTCI) razvrščajo v šestih stebrih. Slovenija je glede na povprečje dohodkovne skupine z visokim dohodkom primerljiva na področju zadržanja talentov, nabora poklicnih in tehničnih veščin ter veščine globalnega znanja.

Zaostaja na področju ustvarjanja spodbudnega okolja, ki bi privabljalo talente iz vsega sveta. Je sicer dobro uvrščena glede na faktor politične stabilnosti in odsotnosti nasilja (na 15. mestu), slabo pa kotira pri odnosih med gospodarstvom in vlado (na 116. mestu) ter enostavnosti zaposlovanja (na 112. mestu), so izpostavili v Adecco Slovenija.

Na področju privlačnosti za talente je velik prostor za izboljšave na področju pridobivanja talentov iz tujine (na 104. mestu). Dobro pa je Slovenija uvrščena glede na majhno plačilno vrzel med spoloma, kjer zaseda 10. mesto.

Na področju rasti se uvršča na 34. mesto med državami, pri nekaterih spremenljivkah pa je kljub temu dobro uvrščena: na tretje mesto glede na vključenost v poklicno usposabljanje, na 17. na vključenost v terciarno izobraževanje ter na osmo glede na povprečno uvrstitev v branje, matematiki in znanosti.

V globalnem indeksu konkurenčnosti talentov vodilna ostaja Švica, enako kot lani pa ji sledita Singapur in ZDA. Naslednje uvrščene so Norveška, Danska, Finska in Švedska, na 125. mestu pa lestvico zaključuje Jemen.

Ljubljana je bila letos drugič uvrščena na lestvico mestnega indeksa konkurenčnosti talentov in zasedla 50. mesto, medtem ko je bila lani 49. Direktor Adecca Slovenije in regije Adriatic Miro Smrekar je izpostavil, da ima Ljubljana velik potencial za pridobivanje talentov in razvijanje podjetniškega duha.

"Lahko nas veseli dejstvo, da sta kakovost življenja in osebna varnost dobro ocenjena, privlačna pa je tudi zaradi cenovne dostopnosti. Kljub temu obstaja še veliko možnosti za izboljšave. Takšna bi bila recimo lahko boljša povezljivost letališč, izboljšati pa bi bilo treba tudi odnose med gospodarstvom in vlado ter poenostaviti procese zaposlovanja," Smrekarja povzemajo v Adeccu. Najvišje uvrščeno mesto je Washington, ki mu sledijo Kopenhagen, Oslo, Dunaj in Zürich.

Poročilo GTCI 2019, ki ga je objavila poslovna šola Insead v sodelovanju s Skupino Adecco in družbo Tata Communications, ocenjuje nivo globalne konkurenčnosti talentov s pregledom 68 spremenljivk. Indeks za leto 2019 zajema 125 držav in 114 mest.