c S
Velenjska občina lani sofinancirala štiri male čistilne naprave 29.01.2019 10:45 Velenje, 29. januarja (STA) - Velenjski mestni svetniki so se na današnji seji seznanili s poročilom o dodelitvi nepovratnih finančnih sredstev za izgradnjo malih komunalnih čistilnih naprav za obstoječe stanovanjske objekte v velenjski občini v letu 2018. Občina je lani sofinancirala izgradnjo štirih naprav in v ta namen zagotovila 4000 evrov.

Na razpis, ki ga je velenjska občina objavila maja lani, je prispelo šest vlog, občina pa je odobrila štiri. Dvema vlogama niso ugodili, ker je razpisna komisija ugotovila, da sta vlagatelja želela sofinanciranje za malo komunalno čistilno napravo za čiščenje odpadnih voda za nov objekt.

Velenjski mestni svetniki so na seji sprejeli tudi sklep o višini dodeljenih nepovratnih finančnih sredstev za izgradnjo malih komunalnih čistilnih naprav za letos. Višina teh sredstev ostaja enaki lanski, kar pomeni 1000 evrov na obstoječi stanovanjski objekt. Občina je v letošnjem proračunu v ta namen zagotovila 20.000 evrov.

V velenjski občini je na območju, kjer gradnja javne kanalizacije ni obvezna, okoli 1100 stanovanjskih objektov, ki bodo morali odvajanje in čiščenje komunalne odpadne vode urediti z vgradnjo individualnih malih čistilnih naprav.

Njihov namen je zmanjšati onesnaženje s komunalnimi odpadnimi vodami in izboljšati obstoječe stanje. Velenjska občina se je zato odločila, da lastnikom pomaga z nepovratnimi finančnimi sredstvi.

Med letoma 2011 in 2018 je občina izvedla več razpisov za sofinanciranje gradnje malih čistilnih naprav, vendar so se nanje prijavili le 104 vlagatelji, od tega jih je bilo do proračunskih sredstev upravičenih 76.

Razlog za neuspešnost nekaterih vlog je po ocenah občine v tem, da se vlagatelji po oddaji nepopolne vloge odločijo, da naložbe ne bodo dokončali, v dopolnitvi vloge pa ne predložijo računa in poročila o prvih meritvah za male komunalne čistilne naprave. Takšni vlagatelji naslednje leto praviloma oddajo popolno vlogo.